fbpx
MilitairNieuwsNL NieuwsProfessional

Oefenbom F-16 veroorzaakt duinbrand op Vlieland

Een afgeworpen oefenbom van een Nederlandse F-16 heeft maandagmiddag geleid tot een duinbrand op militair oefenterrein De Vliehors op Vlieland. Dit maakte de Koninklijke Luchtmacht bekend in een persbericht.

Flitsgranaat

Het projectiel miste zijn doel en belandde in een duinpan. De oefenbom was een zogenaamde flitsgranaat, die bij het raken van het doel (of de grond) een flits en rook veroorzaakt. De flits veroorzaakte in dit geval volgens de luchtmacht de duinbrand.

Assistentie

De brand breidde zich snel uit, als gevolg van de harde wind. De militaire brandweer heeft daarom assistentie gevraagd aan de brandweer van Vlieland. Samen met materieel en personeel van Staatsbosbeheer is gelukt om de brand te blussen. De brand woedde dichtbij de controletoren van De Vliehors. Op dit oefenterrein op West-Vlieland worden volgens de luchtmacht wekelijks honderden oefenbommen afgeworpen.

Eerder incident

Het is niet de eerste keer dat er dit jaar bij een oefening op de Vliehors iets misgaat. Op 21 januari van dit jaar liep een op vliegbasis Leeuwarden gestationeerde F-16 aanzienlijke schade op tijdens een schietoefening.  Onderzoek van de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) wees later uit dat er sprake was van zelfbeschieting.

Haal deze 1:150 B747-400 KLM nu in huis!

Bestel dit schitterende schaalmodel van the Queen of the Skies, nu voor slechts €89,95. Het model weegt ruim 1,8kg en is 47cm lang, een ware blikvanger.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button