Overig nieuwsProfessional

In 2018 7 bijna botsingen tussen drones en vliegtuigen

In 2018 is zeven keer bijna een botsing geweest tussen een drone en een luchtvaartuig. Ook worden meer drones waargenomen in de buurt van luchthavens. Dit stelt de inspectie leefomgeving en transport (ILT).

Toenemend gebruik

In de signaalrapportage drones stelt ILT dat het gebruik van professionele drones toeneemt. In januari 2019 waren 1.900 drones voor professioneel gebruik geregistreerd.

Incidenten

In 2018 rapporteerde de bemanning van verkeersvliegtuigen vijf keer bijna een bijna-botsing met een drone. Daarnaast werden twee meldingen van een bijna botsing tussen een drone en een privévliegtuig gedaan. Helikopters van de politie, defensie en ambulancediensten rapporteerden ook vijf bijna-incidenten.

Huis-tuin-en-keuken-drones

Volgens het analysebureau luchtvaart (ABL), dat alle incidenten bijhoudt, zijn in 80 procent van de gevallen huis-tuin-en-keuken-drones betrokken. Van deze drones vliegen er ongeveer 100.000 rond, stelt het ABL.

“Onze indruk is dat de professionele drone-sector steeds veiliger wordt. Maar particulieren zijn zich onvoldoende bewust van de gevaren”, stelt plaatsvervangend  Inspecteur-Generaal Frank van Diepenbeek van ILT. 

Hogere waarneming

Naast de toegenomen hoeveelheid drones worden ze ook steeds hoger waargenomen. Volgens het ABL waren er ook meldingen over drones boven de 10.000 ft. Tussen 2013 en 2015 werd 12 procent van de drones gemeld boven de 5.000 ft, tussen 2016 en 2018 steeg dat percentage naar 27 procent.  

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button