fbpx
Editors choiceKLMNL NieuwsProfessional

CNV stelt KLM ultimatum voor cao-onderhandelingen

Vakbond CNV Vakmensen wil dat KLM binnen zeven dagen tegemoet komt aan vier eisen voor een nieuwe cao. Als dat niet gebeurt, dreigt de vakbond met acties.

Cao-overleg

KLM deed de zeven vakbonden de afgelopen dagen een handreiking om weer terug te keren aan de onderhandelingstafels voor drie nieuwe cao’s. Vijf van de zeven bonden willen volgens de airline terugkeren aan tafel. CNV geeft het overleg nog een laatste kans, maar stelt tegelijkertijd duidelijke eisen.

Loonbod niet hoog genoeg

Vakbond CNV Vakmensen stelt in een woensdag verzonden brief aan KLM dat het loonbod van 1,7 procent van de maatschappij “niet substantieel” genoeg is. De vakbond wil een hoger bod, omdat het gemiddelde landelijke loonbod 2,75 procent is.

Vier eisen

De bond eist dat KLM binnen een week met een substantiële reactie komt op vier eisen, waarvan het loonbod er één is. Als de reactie van KLM onvoldoende is, dreigt de vakbond zich aan te sluiten bij acties van collega-bond FNV Luchtvaart.

Loonstijging

In de brief schrijft CNV-onderhandelaar Michael Wallaard dat KLM moet zorgen voor een structurele loonstijging die “op 12-maandsbasis behoort tot de bovenkant en niet de onderkant van wat er dit jaar gebruikelijk is in Nederland.” Als de inflatie hoger uitvalt dan de loonstijging, moet KLM dit wat CNV betreft compenseren. “De tijd van interen op structurele koopkracht en hopen op een goede winstdelingsregeling is wat ons betreft voorbij.”

Vrije dag behouden

Het schrappen van een ADV-dag (vrije dag, red) is voor CNV een onbespreekbare maatregel. CNV wil ook dat KLM in de cao bijlage 15 in stand houdt. In de cao 2016-2018 voor het grondpersoneel wordt in deze bijlage de ‘overtolligheidsregeling’ geregeld. CNV wil dat het zogeheten transitiecentrum langer in stand blijft. In dit centrum wordt voor boventallige KLM’ers een nieuwe functie gezocht.

Bestel nu het boek Love is in the Air!

Hoe een vlucht mensen met elkaar verbindt, geschreven door Renske Dragt.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button