fbpx
LiefhebberNaast het nieuwsNieuwsTravel

Wegdromen van Cyprus | Video

Cyprus heeft alles in zich voor een fantastische vakantie. Doordat de zon meer dan 300 dagen per jaar schijnt, kan je hier tijdens alle seizoenen terecht. Hoewel Cyprus vooral bekend staat om haar prachtige stranden, heeft het eiland van Aphrodite nog veel meer in petto. Namelijk ongerepte natuur, eeuwenoude kloosters en prachtige baaien. 

Cyprus voor beginners

Cyprus is het meest zuidoostelijke eiland van Europa en ligt geografisch gezien in Azië. Desondanks wordt Cyprus gezien als een Europees land en kan je hier gewoon betalen met de euro. Het eiland is opgesplitst in twee delen, waarbij het noordelijke deel Turks grondgebied is. De hoofdstad van het eiland, Nicosia, ligt precies op de scheiding en is een van de weinige verdeelde hoofdsteden van de wereld. 

Wat betreft het klimaat, wordt Cyprus als een van de warmste bestemmingen van Europa gezien. Daarom wordt men ook vaak geadviseerd om Cyprus te vermijden in de zomer. Het kwik tikt namelijk regelmatig de 40 graden aan in de zomer. De beste reisperiode voor Cyprus is dan ook in het voor- en najaar. Tijdens deze periode liggen de temperaturen rond de 25 graden. In de winter koelt het af en is het zelfs mogelijk om in het hoger gelegen gebied te gaan skiën. 

Choirokoitia

Choirokoitia is een archeologische bestemming en behoort tot een van de eerste stenen bouwwerken van de mens. Choirokoitia is namelijk 7000 jaar voor Christus gebouwd en is hiermee nog ouder dan de piramiden van Gizeh en Stonehenge. 

©WikiCommons Klaus D. – Kyrenia

Van oorsprong is Choirokoitia een stad: tussen de zevende en vijfde eeuw voor Christus woonden er mensen. Volgens onderzoekers had het stadje destijds 300 inwoners. Het oude stadje is goed onderhouden en staat sinds 1998 zelfs op de UNESCO-werelderfgoedlijst. 

Kyrenia

Kyrenia is een charmant stadje aan de Turkse zijde. De historische stad staat voornamelijk bekend om zijn haven en kastelen die teruggaan tot de oudheid. Mede hierdoor is Kyrenia de meest bezochte stad in noord Cyprus. De bruisende stad is daarnaast een geschikte badplaats met meerdere restaurants en souvenirwinkeltjes. 

©WikiCommons Zairon- Kyrenia

Troodosgebergte

Wie tijdens de vakantie de drukte en warmte wil ontlopen kan prima terecht bij een van de vele nationale parken van Cyprus. Een van deze bosgebieden is het Troodosgebergte, dat als het hart van Cyrpus wordt beschouwd. In het berggebied zijn dennenwouden, meren en meer dan 700 verschillende plantensoorten te vinden. Bovendien schuilt de hoogste waterval van Cyprus in het gebergte, de Caledonian waterval. 

©WikiCommons Podzemnik- Troodosgebergte

Naast prachtige natuur biedt het Troodosgebergte ook een tal van imposante kloosters en kerken, waarvan maar liefst tien op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Cyprus is dan ook het Kykkosklooster in het gebergte. Het klooster is in de 12e eeuw gebouwd en wordt gekarakteriseerd door de vele mozaïeken die de wanden en plafonds versieren.

Rots van Aphrodite

Cyprus is het eiland van de Griekse godin, Aphrodite. Volgens legendes is zij rond 1200 jaar voor Christus uit het schuim gerezen en zette ze bij Perta tot Romiou (Rots van Aphrodite) voor het eerst voet aan land. Bovendien wordt door men gezegd dat, wanneer je driemaal rond de rots van Aphrodite zwemt, je eeuwige jeugd en schoonheid zal ontvangen. Maar wees gewaarschuwd, de stromingen rondom de rotsen zijn zeer sterk. 

©WikiCommons Butko- Aphrodites Rock

Stranden 

In Cyprus zijn diverse stranden te vinden, de meest bezochte stranden zijn de Nissi Beach, Coral Bay Beach en Pissouri Beach. Als dierenliefhebber is de Turtle Beach en Golden Beach in het noorden van Cyprus jouw strand. Hier kan je regelmatig zeeschildpadden aantreffen of misschien zelfs baby zeeschildpadjes.

©WikiCommons Podzemnik- Golden Beach

In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Justin Au Yeung

Redacteur. Justin is al sinds zijn jeugd geinteresseerd in de luchtvaart. Hij is student aan de HvA, Aviation Studies. In de toekomst hoopt hij bij de luchtverkeersleiding te kunnen werken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button