737 MAXIncidentenVliegtuigtype & -bouwer

‘EASA wil 737 MAX zelf goedkeuren’

De Europese veiligheidsorganisatie voor de luchtvaart EASA wil de Boeing 737 MAX zelf goedkeuren voordat het toestel weer mag vliegen. Dit stelde EASA-directeur Patrick Ky bij een presentatie voor de Europese Commissie.

Vliegverbod

EASA zette de 737 MAX in maart aan de grond nadat een toestel van Lion Air en een vliegtuig van Ethiopian Airlines binnen enkele weken na elkaar crashten.

Zelf keuren

EASA wil het toestel zelf keuren voor het toestel weer mag vliegen. In een brief aan de FAA stelt de organisatie dat veranderingen in het design van de 737 MAX goedgekeurd moeten worden door EASA. Ook moeten aanvullende onafhankelijke tests voor het design van het toestel eerst goedgekeurd zijn door EASA voordat het vliegverbod in Europa opgeheven wordt.

Opvallend

De uitspraak van Ky is opvallend, omdat EASA en de FAA doorgaans elkaars adviezen opvolgen: als de FAA een toestel goedkeurt, volgt EASA vaak zonder veel problemen. In het geval van de 737 MAX stelt Ky nu dat EASA het dus zelf moet doen. In een presentatie voor de Europese Commissie stelt hij letterlijk: no delegation to FAA.

December

Volgens de BBC mikt Boeing erop om de 737 MAX in december weer gecertificeerd te krijgen. Diverse airlines stellen de vluchten met het toestel tot die maand uit. Ky stelt echter in zijn presentatie dat nog onvoldoende duidelijk is hoe Boeing het MCAS-systeem wil aanpassen.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close