DuurzaamheidLiefhebberNaast het nieuwsProfessional

Test-Cessna voor onderzoek elektrisch vliegen komt aan op Teuge

Een Cessna Skymaster is vrijdagmiddag aangekomen op Teuge Airport. Het toestel wordt in gebruik genomen voor een onderzoek naar elektrisch vliegen.

Oplossing

DEAC, het Dutch Electric Aviation Centre, wil het toestel inzetten voor onderzoek naar hybride elektrisch vliegen. “Elektrisch vliegen is een van de mogelijke oplossingen voor de verduurzaming van de luchtvaart, met als belangrijkste voordelen dat het schoner, stiller en zuiniger is”, aldus de organisatie in een persbericht.

Elektrisch

Het testvliegtuig van DEAC is een Cessna 337F Skymaster uit 1972 met voorlopige registratie N4207X. Het toestel is volgens de organisatie zeer geschikt voor elektrificering, omdat het twee motoren in lijn heeft. Na een eerste uitgebreide serie grond- en vliegproeven wordt in eerste instantie de achterste motor vervangen door een elektrische, zodat er sprake is van een hybride aandrijving. Het onderzoek dat samenhangt met het elektrificeren van de Skymaster gebeurt door studenten en medewerkers van de Technische Universiteit Delft en het Deltion College Zwolle.

DEAC

Om elektrisch vliegen te stimuleren hebben Teuge Airport en de Cleantech Regio begin dit jaar, met ondersteuning van de TU Delft, de Hogeschool van Amsterdam, ROC Deltion Zwolle en verschillende luchtvaartbedrijven, DEAC opgericht. Ook de provincie Gelderland ondersteunt DEAC. DEAC richt zich als landelijk kenniscentrum op de General Aviation. De organisatie verwacht dat de ontwikkelde kennis op termijn ook toepasbaar is voor de grote luchtvaart.

©DEAC

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close