fbpx
Historische LuchtvaartIncidentenNieuwsProfessional

Landingsongeval tweedekker tijdens vliegshow

Een Zweedse replica van een Ö-1 ‘Tummelisa’ tweedekker is bij de landing zwaar beschadigd geraakt. Het incident gebeurde bij een vliegshow in Oostenrijk. De organisatie van de show maakte het bekend via sociale media.

Beschadigd

Zaterdagmiddag raakte het toestel zwaar beschadigd, toen de tweedekker bij de landing ondersteboven raakte. De piloot bleef ongedeerd en kon zelf het toestel verlaten. Het landingsongeval gebeurde tijdens de ‘Airpower19’ vliegshow op het Hinterstoisser militaire vliegveld bij Zeltweg, Oostenrijk. De show kon na enige tijd worden voortgezet.

Replica

Het toestel, een FVM Ö1 Tummelisa, is een replica van een tweedekker uit de jaren twintig. Van het vliegtuigtype, ontworpen in Zweden, zijn er 28 gebouwd als lestoestel voor de Zweedse luchtmacht. Eén origineel exemplaar van de Tummelisa staat in een museum in Linköping. De replica die nu betrokken is bij het ongeval, werd gebouwd in de jaren ‘80 door Mikael Carlson.

Leonard van den Broek

Redacteur en fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven waar het vliegverkeer rond het toenmalige Welschap zijn interesse wekte. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland. Zijn specialisatie betreft dan ook de militaire luchtvaart. In het dagelijks leven is Leonard werkzaam als jeugdarts.

Gerelateerde artikelen

Back to top button