ColumnGoofNaast het nieuws

Raket! | Column Goof

Precies vandaag, maar dan in 1944, viel de eerste Duitse V2-raket op Londen. Dat treurige verhaal begon op een Duits waddeneiland bij de Poolse grens: Peenemünde. Als u nog eens een uitstapje wilt maken naar een desolaat en deprimerend oord, raad ik u dat aan. 

Ben er intussen drie keer zelf geweest. De eerste keer vlak nadat de muur viel. In de originele gebouwen was toen nog een tentoonstelling van vergeelde foto’s, en handgeschreven kaartjes bij gecorrodeerde gyroscopen. In de struiken langs de weg erheen zag je nog onderdelen liggen van mislukte lanceringen. Honderden raketten zijn er de lucht in gegaan. De filmpjes van de mislukte starts hebt u vast wel eens gezien.   

Intussen is ‘Peenemünde’ met veel West-Duits geld opgeleukt en opgepimpt, en is er een indrukwekkend museum van gemaakt. Natuurlijk met veel – politiek correcte – aandacht  voor het menselijke leed ter plekke. De Britten bombardeerden het eilandje namelijk, maar er werd nauwelijks essentiële schade aangericht. Wel kwamen tientallen dwangarbeiders om. De mannen op de foto zaten vijf jaar later in Californië aan de wijn. 

Goof Bakker

[email protected]

www.goofbakker.nl

Additional facts 

Dit een weliswaar een site over luchtvaart, maar gedurende de eerste helft van de vlucht bevindt de raket zich in de troposfeer en de stratosfeer, en is er dus nog sprake van enige aerodynamische besturing.   

Rondlopend in Peenemünde kom je er achter dat die man op de maan toch echt wel een Duitse prestatie geweest is. De tweevoudige slogan van het museum is veelzeggend: ‘Ort des Schreckens’ en ‘Geburtsstelle der Raumfahrt’. 

De raket werd door de makers ‘Aggregat 4’ genoemd. De Nazi’s maakten er Vergeltung-2 van. Een soort vliegende bom van een heel andere oorsprong, de Fieseler F-103, werd in hetzelfde verband ‘V1’ genoemd. Oorzaak van veel verwarring.

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button