F-35MilitairNieuwsNL nieuwsProfessional

Roll-out ceremonie eerste F-35 voor Leeuwarden

Donderdag rolde F-35 met staartnummer F-009, de eerste F-35 bestemd voor de vliegbasis Leeuwarden, uit de fabriek in Italië. Dit maakte het ministerie van Defensie bekend in een persbericht.

Ceremonie

In aanwezigheid van staatssecretaris Barbara Visser van Defensie en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken, was er een officiële roll-out ceremonie op de vliegbasis Cameri. In de fabriek van Leonardo zullen daar 29 F-35’s voor Nederland worden geassembleerd.

Samenwerking

De faciliteit in Cameri is een belangrijk onderdeel van de samenwerking binnen het internationale F-35 programma. De toestellen worden opgebouwd met onderdelen die in alle partnerlanden van het F-35 programma zijn geproduceerd. Italië zal op haar beurt het onderhoud aan haar vliegtuigmotoren op vliegbasis Woensdrecht laten uitvoeren.

Opleiden

De eerste acht F-35’s voor Nederland zijn bij Lockheed Martin in Fort Worth (Texas) gebouwd. Deze toestellen zijn nu gestationeerd op de vliegbasis Luke in Arizona en worden ingezet om Nederlandse vliegers op te leiden op de F-35.

Leeuwarden

Afgelopen maandag maakte de F-009 zijn eerste vlucht. Naar verwachting landt het toestel op 31 oktober op vliegbasis Leeuwarden. Later dit jaar komt de F-010 daar nog bij. Hiermee zal de Koninklijke Luchtmacht over de eerste F-35’s kunnen beschikken die in Nederland zullen worden gestationeerd.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/