NieuwsSchiphol AirportToekomst NL luchtvaart

‘Elbers ziet niets in Schiphol op zee’

In een interview met De Telegraaf heeft KLM topman Pieter Elbers laten weten geen heil te zien in een ‘Schiphol op zee’. Een verplaatsing van Schiphol naar zee brengt teveel praktische bezwaren met zich mee volgens Elbers.

Netwerk

Voor de KLM zou ‘Schiphol in zee’ het behoud van een overstap netwerk in gevaar kunnen brengen, zeker als er slechts twee banen zouden worden aangelegd. Daarnaast zou de bouw van een luchthaven op zee op korte termijn geen oplossing bieden. “Het kost nu al vijftien jaar om een metrolijntje aan te leggen. Investeer in een snelle verbinding tussen Lelystad en Schiphol.” aldus Elbers.

Investering

Voor de bouw van een luchthaven in zee is het van belang dat de KLM, de grootste gebruiker van de luchthaven, mee wil werken. Een deel van de kosten van de nieuwe luchthaven zullen namelijk opgehoest moeten worden door de KLM. De totale kosten van het nieuwe vliegveld zullen tussen de 10 en de 50 miljard euro liggen.

Tweede Kamer

Op verzoek van de Tweede Kamer gaat minister Van Nieuwenhuizen onderzoek doen naar de mogelijkheid om Schiphol naar de zee te verplaatsen. De afgelopen decennia zijn er al meerdere onderzoeken geweest naar een Schiphol op zee, maar nu lijkt de verhuizing van de luchthaven voor het eerst een serieuze optie.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button