fbpx
Editors choiceFoto-artikelLiefhebberNaast het nieuws

Opwarmer bij avondlicht voor Sanicole Airshow | Foto-artikel

De Aeroclub Sanicole organiseerde vrijdagavond in het Belgische Hechtel een avondshow, als ‘opwarmer’ voor de grote vliegshow van aanstaande zondag. Up in the Sky woonde de ‘sunset airshow’ bij.

Vliegclub

Sinds 1977 organiseert de vliegclub van het Belgische Hechtel, nabij Leopoldsburg, een vliegshow op hun airstrip. Inmiddels is de ‘Sanicole Airshow’ uitgegroeid tot een show van formaat. Helikopters en kleine toestellen vliegen tijdens de show vanaf de grasbaan in Hechtel, terwijl de grotere (militaire) vliegtuigen vanaf de nabijgelegen vliegbasis Kleine Brogel starten en landen.

F-5E van Patrouille de Suisse © Leonard van den Broek

Sunset

Voor de achtste keer was er nu ook een ‘sunset airshow’ op Hechtel. Deze vliegshow bij ondergaande zon is een bijzondere belevenis. Gedurende ongeveer twee uur (van 18 tot 20 uur) vliegen diverse vliegtuigen voor.

Deense C-130J Hercules met grote hoeveelheid flares © Wytze van den Broek
Belgische F-16AM met flares © Leonard van den Broek

Oplichten

Naverbranders lichten extra op, en als tijdens een demo ‘flares’ worden gebruikt, is dit nog spectaculairder dan overdag. Deze hittefakkels zijn eigenlijk een manier van zelfverdediging tegen hittezoekende raketten. Maar als ‘lichtkogels’ is het effect bij avondlicht zeer fotogeniek.

C-130J Hercules van de Deense luchtmacht opgelicht door flares © Leonard van den Broek
Twee RV4 zelfbouw-aerobatics toestellen van de ‘Fireflies’ © Leonard van den Broek

Vuurwerk

Er waren nog meer demonstratieteams die lichteffecten inzetten tijdens hun show. De ‘Fireflies’ is een kunstvliegteam met twee RV4 zelfbouwtoestellen, uitgerust met LED-verlichting en vuurwerk aan de wingtips.

Schweizer 300C “Otto de helikopter” met vuurwerk © Leonard van den Broek

Afsluiter

‘Otto de helikopter’ was een waardige afsluiter van de avondshow. Deze Schweizer 300C is volgestouwd met vuurwerk. Minutenlang wordt er vuurwerk afgestoken, allemaal vanaf de helikopter. Wat een gemiddelde Nederlandse straat op 31 december afsteekt, neemt ‘Otto’ de lucht in!

Vuurwerkshow van “Otto de helikopter”, een Schweizer 300C © Leonard van den Broek

Grote vliegshow

De meeste toestellen die deelnamen aan de avondshow, zullen ook zondag overdag tijdens de ‘grote’ vliegshow nog te zien zijn. Tickets zijn nog verkrijgbaar via de website van de Sanicole Airshow.

C-130J Hercules van de Deense luchtmacht met flares © Leonard van den Broek

Leonard van den Broek

Redacteur en fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven waar het vliegverkeer rond het toenmalige Welschap zijn interesse wekte. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland. Zijn specialisatie betreft dan ook de militaire luchtvaart. In het dagelijks leven is Leonard werkzaam als jeugdarts.

Gerelateerde artikelen

Back to top button