fbpx
MilitairNieuwsProfessional

Italianen en Britten werken samen aan nieuwe straaljager

Italië en Groot-Brittannië gaan samenwerken in het Britse project voor een ‘6e generatie’-gevechtsvliegtuig. Dit hebben zowel het Italiaanse als het Britse ministerie van Defensie bekend gemaakt in een persbericht.

Overeenkomst

Eerder deze week werd tijdens een defensiebeurs in Londen door beide landen een ‘Statement of Intent’ getekend. Deze overeenkomst werd namens Italië ondertekend door luitenant-generaal Nicolò Falsaperna, Secretaris-generaal voor Defensie. Namens Groot-Brittannië tekende Sir Simon Bollom, CEO van Defence Equipment & Support, een overheidsorganisatie die onderdeel is van het Britse ministerie van Defensie.

Italiaanse Lockheed Martin F-35A en Britse Eurofighter Typhoon © Leonard van den Broek

Opvolger

Het Britse BAe Systems onthulde vorig jaar het ‘Project Tempest’, als beoogde opvolger van de Eurofighter Typhoon. De Brits-Italiaanse samenwerking reikt echter verder dan het ontwikkelen van een nieuw gevechtsvliegtuig. Beide luchtmachten beschikken over de Typhoon en de F-35 en samenwerking op dat vlak ligt dan ook voor de hand. Zo willen beide landen samenwerken aan modernisering van de Typhoon. Ook zal gekeken worden hoe geavanceerde technologie van de Typhoon kan worden gebruikt in de Tempest.

Nieuw

Samenwerking tussen Italië en Groot-Brittannië bij de ontwikkeling van gevechtsvliegtuigen is beslist niet nieuw. Zo waren beide landen betrokken bij de totstandkoming van het project Panavia Tornado. Ook in het Eurofighter Typhoon-programma zijn Italië en Groot-Brittannië partners.

Partner

Italië wordt nu de tweede Europese partner in het Britse project voor een nieuwe straaljager. Afgelopen juli tekende Zweden al een overeenkomst voor samenwerking bij de ontwikkeling van nieuwe gevechtsvliegtuigen. SAAB werd daarmee partner van BAe Systems in het ‘Project Tempest’.

Blokken

Met de deelname van Italië en Zweden aan de Britse Tempest, lijken zich twee ‘blokken’ te vormen in Europa, wat betreft de ontwikkeling van een volgende generatie gevechtstoestel. Frankrijk werkt samen met Duitsland en Spanje aan een ‘Euro-JSF‘. Dit project, dat de naam FCAS (Future Combat Air System) heeft gekregen, wordt geleid door Airbus en Dassault.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button