737 MAXEditors choiceIncidentenIndustrieNieuws

‘Internationaal panel klaar om uit te halen naar FAA-certificering MAX’

Een internationaal panel van agentschappen voor luchtveiligheid legt de laatste hand aan een kritisch rapport over het certificeringsproces van de 737 Max van de Amerikaanse evenknie: FAA. Dat meldt de Wall Street Journal op basis van mensen die geïnformeerd zijn over de conclusies.

Helderheid

De internationale taakgroep stelt dat er een gebrek aan helderheid en openheid van de FAA was richting Boeing. Hierdoor zouden een aantal essentiële veranderingen aan de 737 niet de juiste aandacht van de FAA hebben gekregen.

Delen

Ook stelt het panel dat de FAA niet voldoende data gedeeld heeft met de buitenlandse agentschappen tijdens de eerste certificering van de Max. Tenslotte zijn er onterechte aannames gedaan hoe de gemiddelde piloot zou reageren op bepaalde omstandigheden tijdens een vlucht.

Evaluatie

Het panel is destijds door de FAA bijeengeroepen in de hoop de Max in één keer voor de rest van de wereld te kunnen certificeren. Het is echter uitgedraaid op een evaluatie van de FAA en de manier van certificeren. In het rapport staan een serie aanbevelingen hoe de procedure van testen verbeterd zou moeten worden.

Eigen onderzoek

Diverse leden van het panel, zoals Europese EASA, de Chinese en Indiase luchtvaartautoriteit, hebben al aangegeven een eigen onderzoek naar de Max te doen. In het verleden werden de bevindingen van de FAA bijna één-op-één overgenomen. Dit rapport zou een nieuwe relatie kunnen betekenen tussen de FAA en andere agentschappen.

Controverse

De controverse over de Max is met een goedkeuring van de FAA nog niet klaar. EASA heeft al voorgesteld een derde sensor op te nemen om de angle-of-attack te meten. Iets waar de FAA het niet over heeft gehad.max

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close