fbpx
DefensieEditors choiceMilitairNieuwsNL NieuwsProfessional

Nederland koopt negen extra F-35’s

Defensie schaft nog eens negen F-35 toestellen aan. Dat aantal komt bovenop de 37 die er al besteld waren. De regering heeft dit besloten in de miljoenennota.

Negen

Er is al langer sprake van dat Defensie meer F-35’s aanschaft. In juli zei minister van Defensie Ank Bijleveld er acht of negen te willen kopen. Dat zijn er dus negen geworden. De komende jaren wordt ook geld vrij gemaakt voor de vervanging van de PC-7 lesvliegtuigen en modernisering van de NH-90 helikopters.

Squadron

Een woordvoerder van Defensie zegt tegen de Leeuwarder Courant dat de negen extra toestellen het begin van een derde squadron zijn. Voor een volledig squadron zijn vijftien toestellen nodig. De luchtmacht komt er dan dus zes ‘tekort’. D planning tot nu toe was dat Leeuwarden en Volkel elk een squadron krijgen. Waar de nu aangekondigde toestellen gestationeerd worden, is nog niet duidelijk.

NAVO-norm

In 2020 zal Defensie ongeveer drie miljard euro extra te besteden hebben, waarmee het totale budget uitkomt op net iets boven de elf miljard euro. Ook in 2020 zullen de defensie uitgaven onder de NAVO-norm van 2 procent liggen. Het budget is de afgelopen jaren iets gestegen, en zal de komende jaren blijven steken op 1,35 procent van het bruto binnenlands product. In 2020 wordt 51 miljoen euro extra geïnvesteerd, dat loopt in de jaren erna op tot 479 miljoen euro.

Personeel

De krijgsmacht heeft al jaren te kampen met een tekort aan personeel. In 2020 wil Defensie verder investeren in haar mensen. Dit doet ze door de lonen te moderniseren en de organisatie veiliger te maken. Volgens Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser zal Defensie samenwerken met andere organisaties of bedrijven om personeel te werven en te behouden.

Daniel Ravenswaay

Militair luchtvaart fotograaf. Daniel is opgegroeid in Cuijk, in de aanvliegroute van baan 24 op Volkel en hier is zijn interesse in de militaire luchtvaart ontstaan. In zijn vrije tijd is hij geregeld te vinden bij militaire vliegvelden in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button