CO2DuurzaamheidEditors choiceInterviewNieuws

Reizen met CO2-compensatie als no-brainer – Interview

“Mensen zoeken vooral die unieke ervaring in een reis”, zegt Kyriël van der Sloot, sustainable travel expert bij Riksja Travel. “Er moeten zoveel keuzes gemaakt worden, duurzaamheid is dan niet altijd on top of mind.” Daarom heeft Riksja drie jaar geleden besloten die keuze voor hun reizigers te maken. Van alle onderdelen van de reis die bij Riksja worden geboekt, compenseert de reisorganisatie de CO2-uitstoot. “It’s our responsibility to take”, zegt Van der Sloot tegen studenten op de Hogeschool van Amsterdam tijdens de Aviation Game Week die geheel in het teken staat van duurzaamheid.

Beperken

“Reizen kan de wereld mooier maken, áls dit op een verantwoorde manier gebeurt ”, stelt Van der Sloot. De reisorganisatie wil positieve impact maken met de reizen. Mensen dichterbij hun bestemming brengen is daarbij het grote doel. De eerste stap is de CO-uitstoot zoveel mogelijk te beperken. “We adviseren onze reizigers om vooral direct te vliegenen met zuinige vliegtuigtypes. Als een verplaatsing tijdens de reis per trein kan, dan raden we dat zeker aan.”

Kryriël van der Sloot

CO2-compensatie

De ‘overgebleven’ CO2-uitstoot wordt vervolgens gecompenseerd voor alle reizigers die via de organisatie op vakantie gaan. Dat zijn er ongeveer 20.000 per jaar; samen zorgen zij voor ongeveer 35.000 ton CO2-uitstoot. De rekening voor de compensatie wordt niet bij reizigers neergelegd, Riksja betaalt het. “Reizigers zijn heel blij dat we dit doen en dat we hen erbij helpen”, zegt Van der Sloot. Eerder kregen reizigers de keuze om de CO2-uitstoot te compenseren. “Dat deed toen ongeveer 7 procent.”

Lokale projecten

Via de CO2-compensatie steunt Riksja vier lokale projecten: in Kenia, India, Vietnam en Brazilië. Bij deze projecten wordt het milieu ondersteund, maar wordt ook positieve impact gemaakt voor de bevolking. In Kenia en India worden efficiënte kooktoestellen aangeschaft voor de bevolking. De kooktoestellen vervangen de open vuren waarop nu nog gekookt wordt. Die vuren zijn per dag net zo schadelijk als het roken van vijftig sigaretten. Door de nieuwe kooktoestellen kost het koken minder tijd, wordt het milieu minder belast en verbetert de gezondheid van de inwoners. Het zijn meestal de vrouwen die koken en zij houden nu meer tijd over om te werken en zo geld te verdienen. Daardoor komt er geld binnen om kinderen naar school te sturen. “We willen ook sociale impact maken”, stelt Van der Sloot.

No-brainer

Door onze CO2-uitstoot te compenseren, kunnen we ook iets terug doen voor de lokale bevolking in de landen waar onze reizigers naar toe gaan. De reizigers komen weer met hen in contact; Riksja werkt veel samen met lokale partners. We vinden dat we deze verantwoordelijkheid moeten nemen. De reizigers zijn er blij om, het is één keuze minder te maken.”

Riksja maakte een mini-docu over de kooktoestellen

Aviation Game Week
Tijdens de Aviation Game Week, georganiseerd door Up in the Sky en de HvA, staat duurzaam reizen en de toekomst van de luchtvaart in de spotlight. De 170 vierdejaarsstudenten van de opleiding Aviation Studies komen gedurende de week met plannen hoe de luchtvaart duurzamer te maken. Presentaties zoals die van Riksja zijn er ter inspiratie voor de studenten.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close