fbpx
Foto-artikelLiefhebberMilitairNaast het nieuws

Airshow-weekend België | Foto’s

Afgelopen weekend reisden veel luchtvaartliefhebbers af naar België. Net over de grens bij Leopoldsburg werd de Sanicole Airshow gehouden. Gekoppeld aan de show werd er in hetzelfde weekend een ‘spottersdag’ gehouden op de vliegbasis Kleine Brogel, hemelsbreed 10 kilometer van Sanicole. Daniel Ravenswaay, Remco de Wit en Peter Steehouwer leverden de foto’s.

EC120 Colibri helikopter van het Franse ‘HeliDax’ © Remco de Wit

Al meer dan veertig jaar organiseert de Aeroclub Sanicole een vliegshow op hun vliegveld bij Hechtel-Eksel. Omdat het vliegveld slechts beschikt over een grasstrip, kunnen daar alleen lichte toestellen en helikopters landen.

Formatie van het ‘Breitling Jet Team’ en ‘Patrouille Suisse’ © Peter Steehouwer

Inmiddels is de show uitgegroeid tot een evenement van formaat, dat ook grote militaire toestellen en internationale demoteams weet te strikken voor de show.

Ilyushin Il-76MD van de Oekraïense luchtmacht © Remco de Wit

De laatste jaren is er op vrijdagavond een opwarmer, in de vorm van een ‘Sunset Airshow’ bij ondergaande zon. Op zondag volgt dan de ‘grote’ dagvullende show op Hechtel.

CV-22B Osprey van de Amerikaanse luchtmacht © Remco de Wit
Fotografen leggen landende Su-27 Flanker vast © Remco de Wit

De grotere toestellen voor de show vliegen vanaf Kleine Brogel, dat vlakbij Hechtel is gelegen. Op de tussenliggende zaterdag wordt tegenwoordig op Kleine Brogel een ‘spottersdag’ georganiseerd. Fotografen kunnen dan de aanwezige toestellen op de grond fotograferen. Veel van de toestellen vliegen dan een oefendemo boven Hechtel, zodat er ook voldoende actie in de lucht is.

Extra 330’s van Royal Jordanian Falcons demoteam van de Jordaanse luchtmacht © Remco de Wit
Extra 330’s van Royal Jordanian Falcons demoteam van de Jordaanse luchtmacht © Peter Steehouwer

Een van de demoteams waren de ‘Royal Jordanian Falcons’. Dit team van de Jordaanse luchtmacht vliegt sinds 2018 met vier Extra 330LX kunstvliegtoestellen. Tijdens het showseizoen in Europa, maakt het team vaak een tour door Europa, waarbij diverse shows worden aangedaan.

Sukhoi Su-27 Flanker van de Oekraïense luchtmacht © Peter Steehouwer
Sukhoi Su-27 Flanker van de Oekraïense luchtmacht © Daniel Ravenswaay

De demonstratie van de Oekraïense Sukhoi Su-27 Flanker blijft onverminderd populair. Het toestel van Russische makelij is niet vaak te zien op vliegshows in West-Europa. Als het dan ook nog vliegt, maakt het grote toestel met de enorme naverbranders indruk op het publiek. Ook omstanders op de grond moeten oppassen!

Twee F-5E’s van het Zwitserse Patrouille Suisse demoteam © Peter Steehouwer
‘Krila Oluje’ (Wings of Storm) demoteam van de Kroatische luchtmacht © Daniel Ravenswaay

Andere demoteams waren het Zwitserse ‘Patrouille Suisse'(met zes F-5E’s) en het Kroatische ‘Krila Oluje’ (Wings of Storm). Dit team vlieg met zes PC-9M’s. Het transporttoestel ter ondersteuning van de Kroaten was een Mil Mi-171 helikopter. Voor het Kroatische team was het hun derde Belgische optreden, maar de eerste keer dat ze aan de show op Sanicole deelnamen.

PC-9M van ‘Krila Oluje’, het demoteam van de Kroatische luchtmacht © Daniel Ravenswaay
Kroatische luchtmacht Mi-171Sh helikopter © Daniel Ravenswaay
Belgische F-16AM laat flares los tijden de demo © Peter Steehouwer
Grondpersoneel van het Belgische ‘Red Devils’ demoteam © Remco de Wit

Uiteraard was de Belgische luchtmacht ruim vertegenwoordigd. Naast de F-16 demo van ‘Vador’, de Belgische demovlieger, vloog ook het ‘Red Devils’ demoteam met vier SF-260 trainingstoestellen. Een Hercules en twee F-16’s hadden vanwege 75 jaar D-Day een speciale beschildering gekregen, met onder meer zwart-witte ‘invasiestrepen’.

Twee Belgische F-16’s met speciale beschildering vanwege 75 jaar D-Day © Remco de Wit
F-16 en C-130 Hercules van de Belgische luchtmacht, beide met ‘invasiestrepen’ © Peter Steehouwer
SAAB Sk.37E Viggen van de Zweedse ‘Swedish Air Force Historic Flight’ © Daniel Ravenswaay

Een ander uniek toestel was de SAAB Sk37E ‘Viggen’. De Viggen was tot 2005 in dienst bij de Zweedse luchtmacht. Inmiddels is het de ‘Swedish Air Force Historic Flight’ gelukt om maar liefst twee Viggens vliegwaardig te krijgen. Met steun van de Zweedse luchtmacht en SAAB heeft deze stichting al enkele jaren een eenzits JA37 Viggen, die eerder dit jaar op Volkel te zien was. Sinds vorig jaar beschikt de stichting ook over een tweezits Sk37E.

SAAB Sk.37E Viggen van de Zweedse ‘Swedish Air Force Historic Flight’ © Remco de Wit

Nog ouder waren de Spitfire, Mustang, Hurricane en B-17 die boven Sanicole vlogen. De Hurricane is sinds eind 2018 in België geregistreerd. Daarvoor vloog het toestel van 2006 tot 2018 in Canada.

Hurricane Mk.IV, in de kleuren van de Britse Royal Air Force © Daniel Ravenswaay
Boeing B-17G ‘Sally B’ © Peter Steehouwer

Leonard van den Broek

Redacteur en fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven waar het vliegverkeer rond het toenmalige Welschap zijn interesse wekte. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland. Zijn specialisatie betreft dan ook de militaire luchtvaart. In het dagelijks leven is Leonard werkzaam als jeugdarts.

Gerelateerde artikelen

Back to top button