DuurzaamheidElektrisch vliegenInnovatieOverig nieuwsProfessional

NLR laat drone vliegen op waterstof | video

Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) heeft afgelopen week een drone laten vliegen op een waterstofaandrijving. Het kenniscentrum stelt hiermee de eerste in Nederland te zijn.

Waterstof

Het NLR werkt al langere tijd met drones; tot nu toe worden ze aangedreven door batterijen. Door de drone op waterstof te laten vliegen, kan het toestel langer in de lucht blijven.

Brandstofcel

De eerste vlucht werd uitgevoerd op het NLR-terrein in Marknesse. Een drone van 8 kilo werd voorzien van een tank waarin 2 liter waterstofgas past. In een brandstofcel wordt de waterstof met behulp van zuurstof uit de lucht omgezet in elektrische energie.

Om te garanderen dat de testvlucht veilig verliep, werd ook een normale batterij gebruikt als aandrijving. Als de waterstofaandrijving niet meer functioneert, kan de drone met de batterij veilig geland worden.

Emissievrije luchtvaart

Na de succesvolle test wil het NLR de techniek verder opschalen. De volgende stap is om een drone te laten vliegen met een waterstoftank van 15 liter. “Uiteindelijk streeft NLR ernaar dat uiterlijk in 2070 de luchtvaart emissievrij is. De aandrijving op waterstof kan daarin een grote rol spelen. Dat maken we nu dus eerst mogelijk voor drones”, zegt Martin Nagelsmit, projectleider elektrisch vliegen binnen het NLR.

Als de energie die gebruikt wordt voor de productie van de waterstof duurzaam opgewekt wordt, kan waterstof een duurzame energiedrager zijn. In dit geval wordt gesproken over groene waterstof. Het enige restproduct is waterdamp.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close