Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) heeft afgelopen week een drone laten vliegen op een waterstofaandrijving. Het kenniscentrum stelt hiermee de eerste in Nederland te zijn.
Waterstof
Het NLR werkt al langere tijd met drones; tot nu toe worden ze aangedreven door batterijen. Door de drone op waterstof te laten vliegen, kan het toestel langer in de lucht blijven.
Brandstofcel
De eerste vlucht werd uitgevoerd op het NLR-terrein in Marknesse. Een drone van 8 kilo werd voorzien van een tank waarin 2 liter waterstofgas past. In een brandstofcel wordt de waterstof met behulp van zuurstof uit de lucht omgezet in elektrische energie.
Om te garanderen dat de testvlucht veilig verliep, werd ook een normale batterij gebruikt als aandrijving. Als de waterstofaandrijving niet meer functioneert, kan de drone met de batterij veilig geland worden.
Emissievrije luchtvaart
Na de succesvolle test wil het NLR de techniek verder opschalen. De volgende stap is om een drone te laten vliegen met een waterstoftank van 15 liter. “Uiteindelijk streeft NLR ernaar dat uiterlijk in 2070 de luchtvaart emissievrij is. De aandrijving op waterstof kan daarin een grote rol spelen. Dat maken we nu dus eerst mogelijk voor drones”, zegt Martin Nagelsmit, projectleider elektrisch vliegen binnen het NLR.
Als de energie die gebruikt wordt voor de productie van de waterstof duurzaam opgewekt wordt, kan waterstof een duurzame energiedrager zijn. In dit geval wordt gesproken over groene waterstof. Het enige restproduct is waterdamp.
Pre-order nu: schaalmodel van de gloednieuwe KLM A321neo
Nu te bestellen in de webshop! Let op: limited edition.