fbpx
Historische LuchtvaartLiefhebberMilitairNieuws

Herdenking Market Garden 75 jaar | Foto’s

Afgelopen zaterdag eindigde met een grootse herdenking op de Ginkelse Heide de week waarin ‘Market Garden’ werd herdacht. Met een paradropping en herdenkingsplechtigheid werd stilgestaan bij de militaire operatie waarmee in september 1944 de bevrijding van Nederland begon.

Sluitstuk

De paradropping boven de Ginkelse Heide bij Ede was ook het sluitstuk van ‘Falcon Leap’, een internationale oefening waarbij op diverse dagen en locaties parachutisten uit verschillende landen grootschalige drops beoefenden.

Parachutisten gaan aan boord van C-130 Hercules vliegtuigen © Wytze van den Broek
Transportvliegtuigen uit vijf landen op het platform van Eindhoven © Leonard van den Broek

Drukte

Zeven C-130 Herculessen, een C.160 Transall en een C.295 maakten zaterdag drie vluchten vanaf de vliegbasis Eindhoven. De toestellen dropten gedurende de dag in totaal meer dan 1000 parachutisten. Ook op de grond was het een drukte van belang. De herdenking trok volgens de gemeente Ede bijna 100.000 belangstellenden, waardoor halverwege de dag men al werd afgeraden om nog naar Ede te komen.

Parachutisten verlaten Nederlandse C-130H Hercules © Daniel Ravenswaay
Nederlandse C-130H Hercules met landende parachutisten © Daniel Ravenswaay

Landing

Hoewel zaterdag op de grond de weersomstandigheden bijna ideaal waren, stond er op hoogte toch behoorlijk wat wind. Hierdoor konden niet alle para’s hun sprong maken. ’s Ochtends raakten zelfs enkele para’s gewond, doordat ze als gevolg van de wind een harde landing maakten.

C-47A Dakota ‘Drag ‘em Oot’, die deelnam aan de paradrop boven de Ginkelse Heide © Leonard van den Broek
Para’s gaan aan boord van de C-47A Dakota © Daniel Ravenswaay

Dakota

Naast moderne transportvliegtuigen, nam ook een Douglas C-47A Dakota deel aan de dropping. Dit toestel heeft dienst gedaan bij de Amerikaanse en Britse luchtmacht en is ingezet bij de invasie van Normandië. Tijdens Market Garden werd deze Dakota gebruikt voor het slepen van transport-zweefvliegtuigen (gliders).

Parachutisten met Nederlandse en Belgische C-130H Hercules © Daniel Ravenswaay

Herdenking

De herdenkingsplechtigheid die in de ochtend plaatsvond, werd bijgewoond door prinses Beatrix en de Britse prins Charles. Namens Nederland hield de minister van Defensie Ank Bijleveld een toespraak. Verder waren NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg en de Poolse plaatsvervangend minister van Defensie Paweł Woźny aanwezig.

Belgische C-130H Hercules met ‘invasiestrepen’ landt op Eindhoven © Leonard van den Broek
Britse veteraan, die een tandemsprong maakt 75 jaar na dato © Daniel Ravenswaay

Veteranen

Uiteraard waren ook verschillende veteranen bij de herdenking aanwezig. Twee Britse veteranen van de slag om Arnhem maakten zelfs opnieuw een parachutesprong. Ditmaal was het een tandemsprong, en werden ze op de grond met waardering onthaald in plaats van geweervuur.

Nederlandse, Belgische en Britse C-130’s taxiën terug na paradropping © Leonard van den Broek
Demonstratie met een Nederlandse Cougar helikopter © Daniel Ravenswaay

Helikopters

’s Ochtend en ’s middags demonstreerde het Nederlandse Defensie Helikopter Commando met een Cougar, Chinook en Apache helikopter hoe tegenwoordig een militaire luchtlandingsoperatie met helikopters zou plaatsvinden.

Nederlandse Cougar en Apache helikopters @ Daniel Ravenswaay
Nederlandse CH-47D Chinook, die een Mercedes jeep aflevert © Daniel Ravenswaay

Poll: welk KLM-vliegtuig wordt het meeste gemist?

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button