Ongeveer 16.500 Britse reizigers van de failliete reisorganisatie Thomas Cook worden vandaag teruggevlogen naar het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt de Civil Aviation Authority (CAA) in een verklaring. Maandag en dinsdag werden ook al passagiers gerepatrieerd.
Faillissement
Het Britse Thomas Cook vroeg maandagochtend vroeg faillissement aan en staakte per direct alle vluchten. Ook in Nederland werden hierdoor reizigers getroffen. Volgens persbureau Reuters had de reisorganisatie maandagochtend ongeveer 600.000 reizigers in het buitenland. Zij moeten allemaal met andere maatschappijen terug zien te keren.
Groot-Brittannië
Een groot deel van de reizigers komt uit Groot-Brittannië. Om hen terug te laten keren, startte de CAA maandag een grote repatriëringsoperatie. Tot zondag 6 oktober zullen dagelijks passagiers teruggevlogen worden, stelt de organisatie. Meer dan 150.000 reizigers moeten in bijna twee weken vervoerd worden naar het Verenigd Koninkrijk.
Voorbereiding
Volgens de Britse krant The Guardian bereidde de CAA zich al langere tijd voor op een faillissement van Thomas Cook en de daarbij behorende repatriëring. Onder de codenaam ‘Matterhorn’ werden al weken voorbereidingen getroffen, schrijft de krant. Toen de airline maandagochtend vroeg omviel, waren er al vliegtuigen geregeld om de passagiers terug te vliegen.
200 vluchten
Op maandag en dinsdag werden ruim 130 vluchten uitgevoerd, waarmee bijna 29.000 reizigers teruggebracht zijn. Vandaag moeten met 70 vluchten ruim 16.500 passagiers terugkeren op Britse bodem.
Inhuur van toestellen
Omdat de CAA als luchtvaartautoriteit zelf geen vliegtuigen heeft, worden vliegtuigen en crew van leasemaatschappijen ingezet. Volgens diverse Britse media worden onder andere toestellen van EuroAtlantic, Wamos Air en Atlas Air ingezet.
Monarch
Het is niet de eerste keer dat de CAA opereert als luchtvaartmaatschapppij. In oktober 2017 gebeurde dit ook al, toen het doek viel voor vakantievlieger Monarch. Destijds werden ongeveer 110.000 passagiers teruggehaald.