fbpx
General aviationMilitairNieuwsProfessional

Defensie trekt 100 miljoen uit voor vervanging Gulfstream

Het ministerie van Defensie gaat de Gulfstream-IV vervangen die nu door de Koninklijke Luchtmacht gebruikt wordt voor het vervoer van kleine groepen personen. Een nieuw toestel moet verder kunnen vliegen en extra passagiers meenemen.

Einde van de levensduur

Dit schrijft staatssecretaris Barbara Visser van Defensie in een brief aan de Tweede Kamer. De Gulfstream IV die nu gebruikt wordt, werd in 1987 gebouwd. Het toestel is volgens Visser technisch verouderd en bijna aan het einde van de levensduur. Ook is het vliegtuig te klein en kunnen er te weinig passagiers mee.

Groter vliegbereik

Een nieuw toestel moet in 2022 vliegen. Het vliegtuig moet een groter vliegbereik krijgen dan de 7.400 kilometer die de Gulfstream nu kan afleggen. Visser stelt dat een minimaal bereik van 12.000 kilometer vereist is.

Meer passagiers

Het toestel dat nu gebruikt wordt, kan elf passagiers vervoeren. Dat is voor Defensie te weinig. In het nieuwe vliegtuig moet ruimte zijn voor dertien passagiers, exclusief bemanning.

Tweedehands toestel

Het nieuwe toestel zal waarschijnlijk, net als de Gulfstream van nu, een gebruikt vliegtuig worden. Dat komt onder andere door de termijn waarop het vliegtuig beschikbaar moet zijn: in 2022 moet de huidige Gulfstream vervangen worden.

€ 100 Miljoen

Voor de vervangingsoperatie schat het ministerie de kosten in tussen € 25 en 100 miljoen. In dat bedrag is naast de aanschaf van het toestel ook budget voor nieuwe communicatiemiddelen, een nieuw zelfbeschermingssysteem en een nieuw interieur.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button