fbpx
IncidentenMilitairNieuwsProfessional

Slowaakse MiG-29 neergestort

Zaterdag is om ongeveer half tien ’s avonds een Slowaakse MiG-29 neergestort. Dit meldt de Slowaakse luchtmacht op haar website.

Oefenvlucht

Het betrokken toestel maakte met een tweede MiG-29 een oefenvlucht vanaf de vliegbasis Sliač. Het andere toestel kon weer veilig landen op de thuisbasis. De piloot van het gecrashte toestel heeft zich met zijn schietstoel in veiligheid kunnen brengen en is met verwondingen opgenomen in het ziekenhuis. Het toestel stortte neer bij het dorpje NovĆ© Sady, ongeveer 120 kilometer ten westen van Sliač. Voorlopig zijn alle trainingsvluchten opgeschort.

Bewapend

Volgens een bericht op sociale media van de Slowaakse nationale politie, was de gecrashte MiG-29 bewapend. Dit suggereert dat het een (oefen)QRA-vlucht betreft. De meeste luchtmachten hebben bewapende toestellen gereed staan voor een ‘Quick Reaction Alert’ (QRA), zodat vijandige toestellen tijdig onderschept kunnen worden. In hetzelfde bericht van de politie werd geschreven dat een brandstoftekort de oorzaak van de crash was.

Oorzaak

Het ministerie van Defensie neemt in een officiƫle reactie afstand van speculaties over de oorzaak. Benadrukt wordt dat het een ervaren piloot was, met 1200 vlieguren. Voordat hij het toestel met de schietstoel verliet, stuurde hij de MiG in de richting van onbewoond gebied. Op de grond zijn dan ook geen slachtoffers gevallen.

Vervanging

De Slowaakse luchtmacht beschikt na deze crash over hooguit elf MiG-29’s, waarvan twee tweezitters. Vorig jaar bestelde Slowakije veertien nieuwe Lockheed Martin F-16V’s, ter vervanging van de verouderde MiG’s. Daarmee krijgt Slowakije de nieuwste en modernste versie van de F-16. Aflevering van de nieuwe toestellen zou moeten beginnen in 2022 of 2023.

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mĆ©t 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button