AirlinesNieuwsProfessional

Franse minister geeft Noorwegen de schuld van omvallen Aigle Azur

Het faillissement van de Franse carrier Aigle Azur is mede de schuld van budgetvlieger Norwegian en de Noorse regering. Dit stelt de Franse minister van economische zaken en financiën, Bruno le Maire. Hij wil dat de Europese Commissie een onderzoek instelt, melden diverse media.

Faillissement

Aigle Azur vroeg begin september het faillissement aan en schortte op 6 september alle vluchten op. Pogingen om aandelen te verkopen aan geïnteresseerde maatschappijen liepen op niets uit. Onder andere easyJet en Air France-KLM trokken hun aanbod weer in.

Norwegian

De Franse minister Le Maire wijst in een gesprek met Franse media met de beschuldigende vinger naar Norwegian, dat deels verantwoordelijk zou zijn voor het omvallen van Aigle Azur. “Norwegian breekt prijzen af en heeft schulden, maar wordt gesteund door Noorwegen. Dat kan ik niet accepteren”, zegt Le Maire volgens radiostation RFI. Norwegian biedt onder andere goedkope vluchten aan tussen Frankrijk en trans-Atlantische bestemmingen.

Concurrentie

Hoewel Noorwegen niet tot de Europese Unie behoort, maakt het land wel deel uit van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA). Daardoor is meer handel met de Europese lidstaten mogelijk. “De regels voor concurrentie zijn voor iedereen hetzelfde,” zegt Le Maire tegen Reuters, “We accepteren het niet in Europa en kunnen het ook niet accepteren van Noorwegen.”

Noorse staatssteun

Le Maire verwijt de Noorse regering dat Norwegian staatssteun krijgt. De carrier verkeert financieel in zwaar weer. Om de financiële positie weer op orde te krijgen, werden obligaties uitgegeven. Dat gebeurde met goedkeuring van de Noorse bank DNB, waar de staat een groot aandeel in heeft.

Europees ingrijpen

De Franse minister eist dat de Europese Commissie ingrijpt en “dingen rechtzet”. Een woordvoerder van Norwegian ontkent tegenover Reuters dat er staatssteun ontvangen is.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close