fbpx
AirlinesIncidentenNaast het nieuwsProfessional

Vliegtuig te zwaar: toestel Air Greenland breekt start af

Een vliegtuig van Air Greenland heeft eind mei een start af moeten breken omdat het vliegtuig zwaarder was dan de piloten dachten. Deze conclusie trekt de Deense ongevallenonderzoeksraad.

Afgebroken start

Het incident vond op 30 mei plaats op de luchthaven van Nuuk op Groenland. Een Bombardier Q400 van Air Greenland zou vertrekken voor een binnenlandse vlucht naar Kangerlussuaq. Toen de piloot bij de juiste snelheid de stuurknuppel naar zich toe trok om op te stijgen, kwam het toestel niet van de grond. Daarop werd de start afgebroken. Het vliegtuig kwam ongeveer vijftig meter voor het einde van de baan tot stilstand.

Gewichtsberekening

De Deense onderzoeksraad voor ongevallen, Havarikommissionen (HCL), concludeert nu in een rapport dat de gewichtsberekening voor de vlucht niet klopte.

Standaardberekening

Voorafgaand aan de vlucht werd een standaardberekening gemaakt van het gewicht van de cabine. Daarbij gingen de piloten ervan uit dat het gewicht in de cabine 2.445 kilo zou zijn en dat dit evenredig verdeeld was.

Uiteindelijk bleek het gewicht rond 2.740 kilo te liggen, waarbij de eerste drie stoelrijen 160 kilo zwaarder waren dan aangenomen werd. Hierdoor lag het zwaartepunt van het toestel teveel voorin. Het vliegtuig was 13 procent zwaarder dan eerder gedacht, stelt HCL.

Op de hoogte

Het onderzoeksorgaan stelt ook dat de piloten op de hoogte waren van het feit dat het zwaartepunt verschoven was, omdat één bemanningslid voor de start vanuit de cockpit plaats had genomen in de cabine.

Maatregel

Na het incident heeft Air Greenland maatregelen genomen. Eén van die maatregelen is het beperken van het gewicht van koffers. Die mogen nu nog maar maximaal 25 kilo zijn.

Passagiers wegen

Een andere optie voor de maatschappij kan het wegen van passagiers zijn. Dan kan het startgewicht exacter berekend worden. Transavia weegt bij wijze van proef nu passagiers op de luchthaven van Eindhoven. Chief Operational Officer Petra de Ruiter gaf eerder in een interview met Up in the Sky aan dat passagiers daar verrassend goed op reageren.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button