fbpx
FinancieelNieuwsProfessionalVliegtuigen

‘WTO kent VS $ 7,5 miljard toe in handelsoorlog met EU’

De Verenigde Staten krijgen van wereldhandelsorganisatie WTO toestemming om voor miljarden dollars aan extra importheffingen op te leggen op producten van Airbus. Dit meldt persbureau Reuters.

Overheidssubsidies

De Verenigde Staten en de Europese Unie zijn al jarenlang verwikkeld in een strijd over het toekennen van overheidssubsidies aan Airbus en Boeing. De eerste klacht vanuit de Verenigde Staten stamt uit 2006. De Verenigde Staten beschuldigen de Europese Unie ervan dat Airbus onterechte subsidies krijgt.

$ 7,5 miljard voor VS

De WTO gaf de Verenigde Staten half september gelijk in het geschil. Reuters meldt nu dat de Wereldhandelsorganisatie uit een lijst van maatregelen een aantal zaken zal kiezen die de VS extra mag belasten. De lijst heeft een totale waarde van $ 25 miljard, stelt het persbureau. De WTO kent waarschijnlijk $ 7,5 miljard toe, dat is een recordbedrag voor de organisatie

Subsidies voor Boeing

Binnenkort wordt ook de andere kant van de zaak behandeld, want Boeing wordt ook beschuldigd van het ontvangen van overheidssubsidies. Als de Europese Unie hierbij gelijk krijgt, dan mag het ook importheffingen opleggen aan Boeing. Volgens Reuters volgt een uitspraak in deze zaak pas in 2020.

Verliezers

CEO Guillaume Faury van Airbus liet eerder weten dat de uitspraak van de WTO alleen maar verliezers kent. De Verenigde Staten vormt voor Airbus een belangrijke afzetmarkt, terwijl de lidstaten van de Europese Unie dat voor Boeing zijn.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button