fbpx
KLMNieuwsProfessional

KLM bereikt resultaat in cao-onderhandelingen met bonden

KLM heeft met alle zeven vakbonden overeenstemming bereikt over een nieuwe cao. De bonden gaan de resultaten nu voorleggen aan hun leden, die moeten nog wel instemmen.

Onderhandelingen

KLM onderhandelde maandag tot in de nacht met de vakbonden over nieuwe cao’s. Dinsdagochtend werd al duidelijk dat er beweging was bij de cao voor het cabinepersoneel. Voor vakbonden VNC en FNV Cabine ligt er onder andere een loonsverhoging van 7 procent over 2 jaar en 9 maanden.

Extra cabinepersoneel

Naast de loonsverhoging wordt in de nieuwe Boeing 787-10 een extra cabinelid toegevoegd. Ook wordt een vrijwillige vertrekregeling die eerder gebruikt kon worden, opnieuw opengesteld.

Grond-cao

De laatste weken roerde een deel van het grondpersoneel op het platform zich door middel van stakingen. Met FNV Luchtvaart, CNV, VKP, De Unie en NVLT is KLM een loonstijging van 8,5 procent overeengekomen.

Vijfjaarscontracten

Voor het bagagepersoneel, platformpersoneel en de medewerkers in de aankomst -en vertrekhal worden tijdelijke contracten met een looptijd van vijf jaar ingevoerd. De vakbonden maakten zich hier al eerder sterk voor. Vakbond FNV is tevreden. “Dit is echt een doorbraak, hier hebben we samen met personeel en de andere bonden heel hard voor geknokt“, zegt bestuurder Jan van den Brink.

Stappen gezet

“Tijdens de overleggen zijn van beide kanten grote stappen gezet om tot afspraken te kunnen komen. Het resultaat omvat substantiële salarisverhogingen bij een langere looptijd. Hiermee creëren we rust en duidelijkheid met goede inhoudelijke afspraken voor onze medewerkers”, stelt KLM.

Verdedigbaar

Vakbond CNV noemt het bod van KLM “qua inhoud een verdedigbaar akkoord”. Onderhandelaar Michiel Wallaard vindt het loonbod van 8,5 procent nog steeds aan de magere kant.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button