Historische luchtvaartIncidentenLiefhebberNieuws

Historische B-17 bommenwerper gecrasht in Amerika

Een historische B-17 bommenwerper is woensdag neergestort tijdens de landing op Windsor Locks-Bradley International Airport, Connecticut. Dit melden diverse Amerikaanse media.

Slachtoffers

Het vliegtuig was kort voor het noodlottige ongeval opgestegen voor een rondvlucht. Tijdens de vlucht zouden er dertien personen aan boord zijn geweest. Zes slachtoffers zouden naar het ziekenhuis zijn overgebracht, onduidelijk is nog hoeveel mensen de crash niet hebben overleefd.

Historisch

Het toestel is eigendom van de Amerikaanse Collings Foundation, een stichting die een aantal historische militaire vliegtuigen in eigendom heeft. Samen met enkele andere oude toestellen, maakte de B-17 een zogenaamde ‘Wings of Freedom Tour’ langs diverse vliegvelden in de Verenigde Staten. De Collings Foundation kocht vorig jaar ook de Nederlandse Catalina PH-PBY.

Ongevallen

De gecrashte B-17G, met als civiele registratie N93012, werd kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog afgeleverd aan de Amerikaanse luchtmacht. Sinds 1985 heeft de Collings Foundation het toestel in bezit. Sindsdien heeft het toestel twee keer eerder een ongeval gehad. In 1987 raakte het bij een landingsongeval zwaar beschadigd. De restauratie nam een paar jaar in beslag. In 1995 raakte het opnieuw beschadigd toen het landingsgestel het begaf.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close