fbpx
Editors choiceNieuwsNL NieuwsProfessionalSchiphol AirportToekomst NL luchtvaart

KLM kritisch over luchthaven op zee

Luchtvaartmaatschappij KLM staat kritisch, maar positief tegenover het verplaatsen van Schiphol in zee. Dat liet Pieter Cornelisse, vicepresident mainport strategy woensdag weten bij een hoorzitting in de Tweede Kamer. De kritische houding ligt met name in de kosten.

Schiphol op zee

In de Tweede Kamer werden deskundigen en grote spelers uit de luchtvaartsector en economie gevraagd om hun visie te geven op het verplaatsen van Schiphol naar een locatie in de Noordzee. In die situatie wordt mogelijk een scheiding gecreëerd tussen landside en airside: passagiers checken dan in op het huidige Schiphol, maar de vliegtuigen landen op een eiland in de Noordzee.

Kosten voor airlines

Voor KLM zijn de kosten een belangrijk punt. Cornelisse houdt de Kamerleden voor dat in de wet vastgelegd is dat alle infrastructuur op de luchthaven door de airlines betaald wordt via de havengelden. Als grootste gebruiker draagt KLM daarmee de zwaarste lasten. “Een project, waarvan de begroting oploopt tot circa €46 miljard of tegen die tijd met inflatie nog veel meer, zal een extreme – niet te rechtvaardigen – investering van de luchtvaartmaatschappijen vragen”, schrijft KLM in een position paper.

Inrichting Schiphol

KLM profiteert op dit moment van de inrichting van Schiphol, waarmee korte overstaptijden mogelijk zijn. Ook de bereikbaarheid voor reizigers en personeel is een belangrijk voordeel, stelt de airline. Met een luchthaven op zee is dat mogelijk anders, waarschuwt KLM in de position paper. “In de nieuwe situatie met een luchthaven in zee komen al deze competitief sterke punten die Schiphol nu biedt onder druk te staan of worden zelfs onmogelijk. Dit zal het bedrijfsmodel van KLM ernstig schaden zowel in operationeel als financieel opzicht.”

Andere luchthavens benutten

Luchthaveneigenaar Schiphol wil dat ook andere opties onderzocht worden om de groei van de luchthaven mogelijk te maken. Het gaat daarbij onder andere om het verdelen van vliegverkeer over andere Nederlandse luchthavens, zegt CEO Dick Benschop. “Is het eiland in zee een realistische optie?” vraagt hij zich af.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button