Editors choiceEindhoven AirportNieuwsNL nieuwsProfessional

Ryanair moet Nederlands personeel extra betalen bij ontslag

Ryanair moet zeven Nederlandse werknemers een extra vergoeding betalen omdat ze worden ontslagen. Dit heeft de rechtbank in ‘s Hertogenbosch woensdagmiddag bepaald. De zes cabinemedewerkers en één piloot gingen niet akkoord met een verplichte overplaatsing.

Basis Eindhoven

Ryanair wilde de zeven medewerkers verplicht overplaatsen omdat de basis Eindhoven gesloten werd. De zeven weigerden dat, zij voerden aan dat Ryanair geen bedrijfseconomische redenen had om de basis te sluiten. Het feit dat het personeel in Eindhoven staakte, was volgens de medewerkers de echte reden van de sluiting.

Sluiting aannemelijk

Volgens de kantonrechter kon Ryanair wel voldoende aannemelijk maken dat de basis in Eindhoven om economische redenen dicht moest. Een onafhankelijk rapport waarin geconcludeerd werd dat de prestaties van de basis achterbleven bij die van andere bases, was doorslaggevend.

Extra vergoeding

Dat Ryanair de piloot en cabinemedewerkers een extra vergoeding moet betalen, komt doordat de airline laat aan de medewerkers meldde dat de basis dicht moest omdat de prestaties achterbleven. Volgens de rechtbank vatte het personeel de sluiting op als een reactie op de stakingen.

FNV tevreden

“Ryanair knijpt zijn medewerkers aan alle kanten uit en wil ze dan ook zonder enige compensatie de laan uitsturen. Schandalig. Ik ben blij dat de rechter hier wederom vandaag een stokje voor steekt”, zegt FNV-bestuurder Asmae Hajjari.

Eerdere rechtszaak

Het is niet de eerste keer dat Ryanair in de rechtszaal staat vanwege de sluiting van de basis in Eindhoven. In oktober vorig jaar oordeelde de rechtbank al dat de maatschappij zestien piloten niet zomaar mocht overplaatsen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button