NieuwsNL nieuwsSchiphol AirportVeiligheid

FNV: Schiphol mag eisen stellen aan arbeidsvoorwaarden

Schiphol mag in de aanbesteding voor de beveiliging van de luchthaven eisen stellen aan de arbeidsvoorwaarden. Dat heeft de rechter bepaald die zich op verzoek van onder andere FNV over de kwestie boog.

Contracten

Volgend jaar moeten nieuwe contracten worden gesloten met alle beveiligingsbedrijven op Schiphol. FNV wil dat er in de aanbesteding daarvan eisen worden gesteld aan de arbeidsvoorwaarden. “Als je dat niet doet, gaat de race naar beneden door. Dan worden de werkomstandigheden nog zwaarder. Dat is niet goed voor de beveiligers zelf, maar ook niet voor de veiligheid van de passagiers”, zegt Mohamed Gafki, bestuurder bij FNV.

Acties

In de zomer dreigden er acties van beveiligers op Schiphol omdat de luchthaven volgens de vakbond niet voldoende tegemoet kwam aan de aanbestedingseisen voor de nieuwe beveiligingscontracten. Gafki vervolgt: “Vorig jaar is er na lange acties van de beveiligers op Schiphol een goede cao tot stand gekomen. De beveiligers willen dat de afspraken die toen zijn gemaakt, opgenomen worden in de aanbesteding.” Beveiligers waren bang dat de nieuwe beveiligingsbedrijven die in 2020 op Schiphol komen, zouden gaan werken met slechtere arbeidsvoorwaarden. Dat is nu met de uitspraak van de rechter voorkomen, aldus FNV.

Overeenkomsten

De vakbond zegt al met de luchthaven overeen te zijn gekomen om een aantal onderdelen van de huidige cao als losse eisen in de aanbesteding te zetten. Gafki: “Dan hebben we het over korter werken met behoud van loon, een loonstijging van 2,5% per jaar tot en met 2023, 80% van de medewerkers in vaste dienst en een generatiepact. Daarbij kunnen oudere werknemers 80% minder werken, tegen 90% van het loon, met behoud van 100% pensioenopbouw.”

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/