FinancieelIncidentenNieuwsNL nieuwsSchiphol Airport

‘Taxichauffeurs Schiphol moesten duizenden euro’s contant betalen’

Taxichauffeurs op Schiphol moesten de afgelopen jaren duizenden euro’s contant betalen om te mogen rijden vanaf de luchthaven. De directeur van het taxibedrijf waaraan werd betaald, was ook hoofdagent in Amsterdam. Dat meldt NRC na een groot onderzoek.

Onderzoek

De krant sprak met meer dan zestig betrokken, van wie de helft als chauffeur werkzaam is of is geweest op Schiphol. Hun verhalen worden volgens NRC ondersteund door e-mails, documenten en geluidsopnames.

Betalingen

Chauffeurs van SchipholTaxi zouden in 2014 ongeveer 5000 euro per persoon hebben betaald. Bij BIOS Groep zou 15.000 euro per taxibusje zijn betaald om te mogen rijden. De betalingen verliepen het bedrijf Schiphol Service.

In 2014 wonnen deze drie bedrijven een concessie op Schiphol en kregen zo het beheer over tien van de veertien plekken op de taxistrook voor de uitgang. De chauffeurs mochten rijden als ze ongeveer 5000 euro zouden betalen. Dat overhandigden zij op een afgesproken plek in Amsterdam Nieuw-West aan een tussenpersoon. Kort daarna kregen ze soms een e-mail van Gamis el Bouakili, directeur van SchipholTaxi, waarin werd gemeld dat ze geselecteerd waren. El Bouakili was tegelijkertijd ook hoofdagent in Amsterdam, ondanks dat het verboden is voor een agent om een nevenfunctie in de taxiwereld te hebben.

Meldingen

De chauffeurs zouden meerdere meldingen hebben gemaakt over deze contante betalingen bij de politie en de Belastingdienst, maar die deden daar niets aan.

Reactie Schiphol

“Schiphol heeft de wettelijke verplichting het verkeer op de luchthaven in goede banen te leiden”, zegt de luchthaven in een verklaring. “Het taxi-concessiesysteem helpt ons daarbij, omdat we daarmee het drukke taxiproces op de luchthaven kunnen reguleren. Met de concessiehouders hebben we afspraken gemaakt over kwaliteit en dienstverlening, zoals kwaliteit van voertuigen en chauffeurs, maar ook over kleding, betaalmogelijkheden, kofferruimte e.d.”

De luchthaven zegt de berichtgeving van NRC zeer serieus te nemen en stelt een onderzoek in.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/