fbpx
Editors choiceKLMNieuwsProfessional

Duurzaamheid overheerst bij jarig KLM

Duurzaamheid krijgt bij Air-France KLM een steeds belangrijkere positie. Dat draagt de airline veelvuldig uit. Bij een Q&A-sessie met ceo Pieter Elbers van KLM en Ben Smith van Air France-KLM en bij de KLM Experience kwam het onderwerp dan ook vaak naar voren.

Duurzame plannen

Zowel Air France als KLM haalden recent het nieuws met duurzame plannen. KLM lanceerde de Fly Responsibly-campagne en Air France maakte vorige week bekend alle CO2 van binnenlandse vluchten te gaan compenseren.

Zonnepanelen

Een toekomst met vliegtuigen die op zonnepanelen werken, zoals de Solar Impulse 2 deed, zien zowel Smith als Elbers niet zitten. “Dat gebeurt niet meer in mijn leven”, stelde Smith.

Elektrisch vliegen

KLM-ceo Elbers liet zich al eerder kritisch uit over elektrisch vliegen. Dat easyJet in 2025 elektrisch van Amsterdam naar Londen zal vliegen, gelooft hij dan ook niet. “Maar ik juich wel de ambitie toe die getoond wordt. Bij de eerste elektrische auto’s lachte men ook, nu zijn we een stuk verder”, zegt hij. De luchtvaartindustrie moet volgens Elbers meer samenwerken om duurzaam vliegen van de grond te krijgen. Dat duurt nog wel vijftien tot twintig jaar, verwacht Elbers.

Vliegtaks

In zowel Nederland als Frankrijk wordt gesproken over de invoering van een vliegtaks. Nederland voerde zo’n taks al in 2008 in en schafte ‘m binnen een jaar weer af, omdat de concurrentiepositie van Schiphol onder druk kwam te staan. Smith staat niet bepaald te juichen om de geplande invoering. “Daar zijn we heel erg tegen”, stelt hij.

KLM Experience

De 2100 gasten van KLM werden in een omgebouwde hangaar getrakteerd op de KLM Experience waar de airline diverse onderdelen voor de toekomst liet zien. In een mock-up van het futuristische vliegtuig Flying-V konden stoelen getest worden, met VR-brillen werd duidelijk hoe biometric boarding eruitziet en ook de cabine van een vliegtuig in 3D bekeken worden. Tijdens het verjaardagsfeest onthulde minister van Financiën Wopke Hoekstra het honderdste KLM-huisje.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button