fbpx
FinancieelNieuwsProfessional

Bescheiden groei voor airlines IAG-group

De maatschappijen van de International Airlines Group (IAG) hebben in september iets meer passagiers vervoerd dan een jaar eerder. In september had British Airways onder andere te maken met een grootschalige pilotenstaking. IAG verwacht minder omzet te boeken in 2019.

10,6 miljoen

British Airways, Iberia, Vueling, Level en Aer Lingus vervoerden gezamenlijk 10,63 miljoen passagiers in september. Een jaar eerder waren dat er 10,57 miljoen. De groei komt uit op 0,6 procentpunt. Net als bij concurrent Air France-KLM werden de meeste passagiers vervoerd op Europese vluchten.

Stakingen

De beperkte groei had groter kunnen zijn als er bij British Airways niet gestaakt was. Vliegers van de maatschappij legden in september twee dagen het werk neer. Daardoor moest de airline 2.325 vluchten annuleren. IAG verwacht door de acties ongeveer € 137 miljoen aan inkomsten mis te lopen. Dreigende stakingen op Londen Heathrow zorgden voor een kostenpost van €33 miljoen, stelt IAG. De stakingen op de luchthaven gingen uiteindelijk niet door.

British Airways

Ondanks de stakingen vervoerde British Airways nog wel de meeste passagiers: 3,8 miljoen. In een vergelijking met september 2018 is de impact van de staking goed zichtbaar: toen werden 4,1 miljoen passagiers vervoerd. De Britse flagcarrier is ook de enige van de vijf maatschappijen die minder passagiers vervoerde.

Andere airlines

Vueling vervoerde 3,5 miljoen passagiers; Iberia bleef net boven de 2 miljoen reizigers. Aer Lingus en Level sluiten met respectievelijk 1 miljoen en 178.000 passagiers de rijen, maar die airlines zijn kleiner. Procentueel zat de grootste groei bij Level, waar met 178.000 passagiers bijna 10 procent meer reizigers waren dan in 2018. Toen waren dat er nog 163.000.

Lagere omzet

Moederbedrijf IAG verwacht over 2019 minder omzet te boeken dan eerst voorzien. De verwachting van €3,4 miljard gaat met €215 miljoen omlaag.

Bestel nu deze afscheidskalender van de KLM 747!

Nieuw in de webshop van Up: een afscheidskalender van de KLM Boeing 747. Exclusief verkrijgbaar bij Up in the Sky voor €17,95 inclusief gratis verzending. Voor €4 extra krijg je er een retro sleutelhanger bij!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button