fbpx
Column GoofLiefhebberNaast het nieuwsOpinie

Chinezen kunnen heel goed… | Column Goof

Precies vandaag, maar dan gisteren, zag ik op Youtube die grote 70-Jaar-parade in China.  

Ik zag allerlei vliegtuigen die me heel bekend voorkwamen: een soort Rafale, een soort Apache, veertig soorten drones, een AutoGyro en een Awacs.

Ik denk dat een dikke Chinese generaal met veel gouden sterren de hele dag op het internet Westerse vliegtuigfoto’s zit te kijken en dan elke keer de telefoon pakt en in de hoorn schreeuwt: 我們也必須有… (Dat moeten wij ook hebben!), 只有更好 (Maar dan beter!), en vooral meer! (尤其是更多).

Beetje griezelig wel. Zeker omdat de Enge Grote Roerganger zelf in een soort imitatie-Wolga rondgereden werd, met een Mao-pak aan.

Doet me denken: ooit kwam onze Bas de Gaaij Fortman in zo’n pak op theevisite bij Koningin Beatrix. Rechtstreeks uit China, waar kort tevoren in het kader van de Culturele Revolutie een paar miljoen Chinezen doodgeknuppeld waren door hun buren (in Mao-pak). Links-Nederland vond die politicus in dat kostuum wel grappig, maar De Telegraaf sprak er toen al schande van.

Op het internet kan ik daar trouwens niks meer over vinden, weet iemand nog wat? Volgende keer weer meer over vliegtuigen.

Goof Bakker

Additional facts Dat gaat een keer flink fout daar, op de manier van Hong Kong nu, schat ik zo. Er zitten een paar miljoen jongeren tandenknarsend thuis deze apenkermis aan te kijken. Want voor deze parade hebben ze de grootste proleten uit de provincie moeten halen, om met de vlaggetjes te zwaaien. Dat zie ìk zelfs. 
Ik hoef er niet heen, maar ik hou wel heel erg van Chinees eten. “Dat is heel anders dan in China”, brult er dan meestal wel iemand, want elke lul is tegenwoordig overal op aarde geweest. Maar dat van dat eten klopt niet: ik ben ooit één keer kort in Singapore geweest en heb daar mijn geliefde Sing Tao Mie Hoen besteld en die was exact hetzelfde als in Twello  (Nr 86).  

 [email protected]
Meer lezen? Zie Piloot & Vliegtuig, goofbakker.nl en af en toe NRC.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button