Editors choiceProfessionalSchiphol AirportToekomst NL luchtvaart

Minister: bouw Schiphol op zee duurt minimaal 20 jaar

Het ontwerpen en bouwen van een luchthaven op zee duurt nog minimaal twintig jaar. Dat schrijft minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer.

Belangstelling

De mogelijkheid om een luchthaven in zee te bouwen, staat de laatste weken weer in de belangstelling. Bij een hoorzitting in de Tweede Kamer lieten diverse belanghebbenden vorige week gemengde gevoelens blijken.

Quickscan

In een eerder gemaakte quickscan gaat het ministerie ervan uit dat het vliegveld in de toekomst 180 miljoen passagiers per jaar kan verwerken. De kosten liggen tussen €33 en 46 miljard.

Tijdspad

Minister Van Nieuwenhuizen schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de realisatie van een eventueel project minimaal twintig jaar kan duren. Daarbij gaat Van Nieuwenhuizen af op adviezen van diverse organisaties, waaronder Rijkswaterstaat en adviesbureaus Royal Haskoning DHV en Arcadis.

Complexe besluitvorming

Volgens de adviserende organisaties kost de bouw met tien jaar de meeste tijd; voor de besluitvorming en het ontwerp van de luchthaven wordt ieder vijf jaar gerekend. Van Nieuwenhuizen houdt wel een slag om de arm: omdat er veel vergunningen nodig zijn, kan de besluitvorming vertraging oplopen. Van Nieuwenhuizen noemt het ook ‘niet ondenkbaar’ dat milieuorganisaties zullen ageren tegen de plannen.

Extra functies

Een luchthaveneiland met extra functies zoals een pretpark of een jachthaven, is volgens Van Nieuwenhuizen geen optie. Hierdoor kunnen extra vogels aangetrokken worden, die weer niet bevorderlijk zijn voor de vliegveiligheid.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/