InnovatieKLMNieuwsNL nieuwsProfessional

Prototype Flying V moet nog dit jaar vliegen

In de KLM Experience laat de maatschappij allerlei aspecten zien waar het bedrijf mee bezig is. Eén van de meest opvallende zaken is een schaalmodel van een nieuw vliegtuig, de Flying V. De eerste vlucht moet nog dit jaar plaatsvinden.

Schaalmodel

Bij de KLM Experience op Schiphol-Oost trekt een schaalmodel van 3 meter van het vliegtuig veel belangstelling. Door de v-vorm van de vleugels moet het nieuwe vliegtuig ongeveer 20 procent brandstof besparen.

Hoewel de vorm misschien anders doet vermoeden, wordt de Flying-V 55 meter lang, 17 meter hoog en krijgt het toestel een spanwijdte van 65 meter. Daarmee is het vliegtuig even groot als een Airbus A350. Die past op de meeste luchthavens gewoon aan de gate.

Eerste vlucht

Het prototype van 25 kilo moet nog dit jaar de eerste vlucht maken, vertelt een medewerker van TU Delft. De afgelopen tijd heeft het team hard gewerkt om het schaalmodel op tijd af te krijgen voor de KLM Experience. De airline verbond zich in juni aan het project, dat bij de TU al sinds 2017 draait.

Mock-up cabine

Achter het schaalmodel staat een mock-up van de cabine. Daarin zijn vier cabine-layouts te zien. Naast de ‘gewone’ stoelopstelling is er bijvoorbeeld een opstelling waarbij passagiers tegenover elkaar zitten, of een driezitsbank die kan worden omgevormd tot een bed. Het vliegtuig moet 314 passagiers kunnen vervoeren.

De driezitsbank met daarachter de bedden (c) TU Delft
Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button