IndustrieMilitairNieuwsProfessional

Airbus en Dassault hebben haast met ‘Euro-JSF’

Het Franse Dassault en het Duitse Airbus willen graag dat de ontwikkeling van een nieuw Europees gevechtsvliegtuig snel de volgende fase ingaat. Dit maakten de topmannen van beide concerns bekend in een persbericht.

Spoed

Dirk Hoke, CEO van Airbus Defence & Space en Eric Trappier, CEO van Dassault manen de regeringen van Duitsland en Frankrijk tot spoed. Zo snel mogelijk wil de twee bedrijven samen starten met het ontwikkelen van een vliegend demonstratiemodel van ‘FCAS’. Met deze afkorting wordt het gezamenlijke project aangeduid: Future Combat Aircraft System.

Planning

“Als Europa niet snel de volgende stap neemt in dit programma, zal het onmogelijk worden om de noodzakelijke ontwikkelings- en productiefaciliteiten te onderhouden. Dat is namelijk nodig om een zelfstandige, onafhankelijke defensie-industrie te behouden.” Het doel van Dassault en Airbus is om het nieuwe gevechtsvliegtuig uiterlijk in 2040 operationeel te hebben. Volgens beide topmannen lijkt dit nog ver weg, maar moet de planning hiervoor al veel eerder beginnen.

Kosten

Hoewel het in het persbericht niet letterlijk staat geschreven, willen de heren natuurlijk dat beide landen met geld over de brug komen. Want een demonstratietoestel geheel op eigen kosten ontwikkelen en zelf het risico dragen, is zelfs voor Airbus en Dassault te kostbaar.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button