fbpx
BestellingenBoeingEditors choiceNieuwsProfessionalVliegtuigen

Boeing leverde in 9 maanden 1,1 toestel per dag af

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft in de eerste drie kwartalen van 2019 in totaal 302 vliegtuigen afgeleverd. Gemiddeld komt dat neer op 1,1 toestel per dag. In het derde kwartaal werden 63 toestellen geleverd.

737 MAX

Het relatief lage cijfer van 302 toestellen heeft ongetwijfeld te maken met de problemen met de 737 MAX. Sinds maart staat dat toestel aan de grond; diverse airlines hadden inmiddels met het toestel moeten vliegen.

Ook in de maandcijfers was eerder al te zien dat het derde kwartaal niet heel positief zou zijn: in juli werden slechts negentien vliegtuigen geleverd.

737 Meest geleverde toestel

In de statistieken is de 737 over de drie kwartalen nog wel het meest geleverde toestel: 118 exemplaren werden afgeleverd. Daarvan werden er 5 geleverd in het derde kwartaal en 24 in het tweede kwartaal. Dit waren allemaal toestellen uit de 737NG-serie. De 737 MAX werd in het eerste kwartaal nog wel veelvuldig afgeleverd: 56 exemplaren, op een totaal van 85 737’s.

Widebodies

Na de 737’s leverde Boeing in totaal 184 widebodies af. De 787 was hierin met 113 exemplaren als beste vertegenwoordigd. Boeing leverde daarnaast nog 32 767’s en 34 triple sevens af.

Einde voor 747

De aflevering van een nieuwe 747 lijkt een zeldzaamheid te worden bij de bouwer. In heel 2018 werden zes toestellen geleverd, tot nu toe waren dat er nu vijf. Vrachtmaatschappijen Volga-Dnepr en UPS namen de toestellen af. In het orderboek staan nog negentien exemplaren.

Record in 2018

Waar Boeing in 2018 nog een recordaantal van 806 toestellen afleverde, lijkt de vliegtuigbouwer het nu moeilijk te krijgen om zelfs de helft van dat aantal te gaan halen. Dan moeten in de laatste drie maanden nog 101 vliegtuigen afgeleverd worden.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button