fbpx
MilitairNieuwsProfessional

België blaast contract af voor vernieuwing VIP-vloot

De Belgische regering heeft een lease-overeenkomst voor de huur van twee Dassault Falcon 7X VIP-toestellen weer ingetrokken. Het contract werd pas een maand geleden afgesloten met Abelag Aviation, een Belgisch luchtvaartbedrijf. Dit melden diverse Belgische media.

Inkrimpen

Begin 2018 werd al bekend dat België het aantal VIP-toestellen van de luchtmacht fors wilde inkrimpen. Deze zogeheten ‘witte vloot’ wordt onder meer ingezet voor het vervoeren van leden van de regering en het Koninklijk Huis. Van de zes vliegtuigen (twee ERJ135’s, twee ERJ145’s, een Falcon 900 en een geleaste Airbus A321) is de Falcon 900 inmiddels buiten dienst gesteld.

Vervangen

Begin september sloot de Belgische minister een contract af met Abelag voor een zogenaamde ‘dry lease’ (dus zonder personeel) van twee Falcon 7X toestellen. Deze zouden de vier ERJ’s moeten gaan vervangen. Het contract had een waarde van 124 miljoen euro en een looptijd van twaalf jaar.

Procedure

Één van de andere kandidaten voor het contract, het eveneens Belgische Flying Group, spande hierop een procedure aan bij de Raad van State. De reden hiervoor was dat er fouten zouden zijn gemaakt bij de toekenning. De betrouwbaarheid van Abelag zou onvoldoende zijn gecontroleerd. Ook zou de motivatie voor de beslissing onvoldoende zijn geweest. Verder heeft Flying Group kritiek op de ‘abnormaal lage prijs’, die zo’n 40 miljoen lager is dan dat van de concurrenten.

Opgeschort

Nog voordat de zaak zou voorkomen bij de Belgische Raad van State, heeft de minister het contract weer ingetrokken. De minister van Defensie wilde tegenover de Belgische media het besluit niet verder toelichten. De juridische procedure is in elk geval voorlopig opgeschort.

Bestel nu het boek Love is in the Air!

Hoe een vlucht mensen met elkaar verbindt, geschreven door Renske Dragt.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button