fbpx
AirlinesEditors choiceLiefhebberNaast het nieuws

Iraanse airline stoft 30 jaar oude 747 af

De Iraanse airline Mahan Airlines vliegt sinds kort weer met een Boeing 747 uit 1989. Het vliegtuig stond ruim tien jaar stil, maar wordt inmiddels weer ingezet op binnenlandse vluchten.

30 jaar oud

De 747-400 werd in 1989 gebouwd voor United Airlines en vloog tot 2003 bij de Amerikaanse airline, blijkt uit gegevens van Planespotters.net. Vervolgens stond de jumbojet drie jaar stil op een vliegtuigkerkhof, waarna de Armeense maatschappij Blue Sky het toestel weer inzette voor Mahan Airlines. In 2009 zette de Iraanse carrier het toestel aan de grond. De eerste vlucht vond in september dit jaar weer plaats.

Binnenlandse vluchten

Uit data van Flightradar24 blijkt dat het toestel vooral ingezet wordt op vluchten binnen Iran. In het vliegtuig is volgens de maatschappij zelf plaats voor 460 passagiers.

Oudste toestel: 747-300

De 747-400 is niet het oudste toestel uit de vloot van Mahan. Die eer gaat naar een 747-300 die in januari 1986 gebouwd werd voor Air France. In 2007 werd het toestel verkocht aan Mahan Airlines.

Internationale sancties

De luchtvaart in Iran heeft de laatste tijd weer te maken met internationale sancties, nadat die tussen 2016 en 2018 versoepeld werden door de Verenigde Staten. Iraanse airlines mochten in die periode nieuwe vliegtuigen aanschaffen en deden dat ook direct.

Iran Air bestelde onder andere 114 toestellen bij Airbus, Boeing kon 80 vliegtuigen gaan leveren. Diverse airlines, waaronder KLM, heropenden lijndiensten naar Teheran.

In 2018 draaide de Verenigde Staten de versoepelde sancties weer terug. Daardoor mochten Amerikaanse vliegtuigen niet meer geleverd worden en moest ook voor het leveren van Europese vliegtuigen Amerikaanse toestemming komen.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button