fbpx
Editors choiceLVNLNieuwsProfessional

LVNL hoopt tekort aan luchtverkeersleiders op te lossen met Noren

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) voert gesprekken met de Noorse luchtverkeersleiding Avinor over een samenwerking. Dat bevestigt een woordvoerster van de organisatie na vragen van Up in the Sky. De Noren zouden een aantal luchtverkeersleiders detacheren om “het luchtverkeersleiderstekort bij LVNL tijdelijk terug [te, red.] brengen.”

Verkeersleiders op peil houden

Luchtverkeersleiding Nederland zegt het aantal luchtverkeersleiders op verschillende manieren op peil te houden. Zo worden verkeersleiders op een nieuwe manier opgeleid, waardoor ze sneller beschikbaar zijn. Een andere optie is de samenwerking met de Noorse luchtverkeersleiding.

Oriënterende gesprekken

LVNL maakte het contact met Avinor afgelopen week bekend via een online aanbestedingsplatform. “Het doel hiervan is om eventuele andere partijen die willen samenwerken de kans te bieden zich ook bij ons te melden. De gesprekken met Avinor bevinden zich op dit moment in een oriënterende fase”, zegt een woordvoerster van de luchtverkeersleiding.

Vakbekwaam houden

“Voor LVNL kunnen deze goed getrainde luchtverkeersleiders extra capaciteit bieden voor meer ruimte in roosters om mee te werken in projecten. Voor Avinor kan de behoefte om getrainde luchtverkeersleiders vakbekwaam te houden worden ingevuld”, stelt de zegsvrouw. Volgens het aanbestedingsdocument gaat het om zes tot acht luchtverkeersleiders.

Korte termijn

“LVNL heeft op een zo kort mogelijke termijn behoefte aan verkeersleiders, met name voor de regio”, aldus de aanbesteding. Volgens de woordvoerder betreft het de toren op Beek en Eelde. Vorige maand werd bekend dat per 7 november de verkeerstoren op Lelystad bemand wordt. Dit gebeurt door daarvoor reeds opgeleide verkeersleiders.

Overschot

De Noorse organisatie Avinor exploiteert 44 luchthavens in Noorwegen en is verantwoordelijk voor de luchtverkeersleiding in het land. In de aanbesteding staat dat Avinor tijdelijk ‘een overschot’ aan luchtverkeersleiders heeft. Met de mogelijke overeenkomst is een kleine 5 miljoen euro gemoeid.

Haal deze 1:150 B747-400 KLM nu in huis!

Bestel dit schitterende schaalmodel van the Queen of the Skies. Het model weegt ruim 1,8kg en is 47cm lang, een ware blikvanger.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button