IndustrieInnovatieNieuws

Oude 747 van Qantas krijgt tweede leven bij Rolls-Royce

Motorenbouwer Rolls-Royce gaat een 747 die jarenlang voor Qantas vloog inzetten als testvliegtuig. De jumbo wordt gebruikt om nieuwe motoren mee te testen.

19 jaar in dienst

De 747 vloog tussen januari 2000 en deze week bij Qantas. De laatste vlucht met passagiers vond afgelopen zondag plaats. Vanuit Sydney vervoerde het toestel passagiers naar Los Angeles. Daarvandaan vloog het vliegtuig verder naar Moses Lake, waar de 747 omgebouwd wordt tot flying testbed.

Kroonjuweel

“De Queen of the skies wordt kroonjuweel van onze wereldwijde testprogramma’s. Dit is een significante investering die ervoor zorgt dat onze leidende testcapaciteiten nog verder uitgebreid worden. We kunnen nu nog meer testdata tijdens de vlucht verkrijgen dan we eerder konden”, zegt Gareth Hedicker, directeur development en experimental engineering bij de motorbouwer.

Tests tijdens vlucht

Het vliegtuig wordt ingezet om motoren te testen die gebouwd worden voor zowel commerciële toestellen als voor zakenjets. Tijdens de vluchten onder de 747 wordt onder andere gekeken hoe de motoren zich houden in verschillende vliegcondities.

747-200

Rolls-Royce test op dit moment motoren met een 747-200 die in 1980 haar eerste vlucht uitvoerde. Volgens de motorbouwer heeft dit toestel inmiddels meer dan 285 vluchten uitgevoerd als testvliegtuig. Het voormalige Qantas-toestel wordt ingezet naast de 747-200.

$80 miljoen

Hoewel Qantas de 747’s op dit moment uitfaseert, krijgt Rolls-Royce de jumbojet niet voor niets. De motorbouwer legt $80 miljoen neer om het toestel aan te schaffen en om te bouwen.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close