InnovatieNieuwsNL nieuwsProfessionalSchiphol Airport

Schonere wc’s op Schiphol door digitale zintuigen

Schiphol heeft een eigen netwerk voor Internet of Things-toepassingen uitgerold. Door de sensoren weten medewerkers van de luchthaven bijvoorbeeld sneller wanneer wc’s schoongemaakt moeten worden en of al het materieel om een vliegtuig af te handelen bij de gate aanwezig is.

Slimme objecten

Het internet of things bestaat uit een groot aantal sensoren waarmee apparaten of dingen ‘slim’ worden. Een prullenbak kan bijvoorbeeld met zo’n sensor zelf aangeven dat ‘ie vol is. Schiphol test de systemen al langere tijd en heeft nu een eigen netwerk uitgerold waarmee de sensoren data kunnen ontsluiten.

Toiletten

Reizigers op Schiphol kunnen nu al hun waardering achterlaten over de toiletgroepen, door een groen, oranje of rood bolletje aan te klikken op een speciale zuil. Door die zuil te verbinden met het internet of things wordt voor de luchthaven inzichtelijk hoe het gebruik en de waardering van de toiletten is.

Succesvolle test

In september werd het systeem al getest: toen kwamen er ruim 550.000 reacties binnen. De eerste resultaten laten volgens de luchthaven zien dat toiletten schoner zijn en reizigers dit waarderen.

Digitale koploper

Met het eigen netwerk wil Schiphol voorop lopen in de digitalisering. De luchthaven wil Europa’s meest digitale airport worden. ” Er draaien al Internet of Things toepassingen en in de toekomst kunnen we nieuwe cases snel doorvoeren. Door digitale zintuigen te gebruiken, willen we onze diensten verbeteren en de luchthaven aantrekkelijker maken”, zegt chief information officer Sjoerd Blüm.

Materiaal bij opstelplaatsen

Naast de inzet van sensoren bij de toiletten wil de luchthaven ook op de vliegtuigopstelplaatsen toepassingen gaan testen. Sensoren moeten hier realtime informatie geven over het materiaal dat aanwezig is. Hiermee wil de luchthaven kunnen zien of het vereiste materiaal aanwezig is om een vliegtuig af te handelen. Als dat er niet is, leidt dat tot vertragingen.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close