777XAirlinesBoeingNieuwsProfessional

‘Qatar Airways overweegt 777-8 in te ruilen voor 777-9’

Luchtvaartmaatschappij Qatar Airways houdt de optie open om een order voor de nieuwe 777-8 om te zetten naar de grotere 777-9. Dit zegt ceo Akbar al Baker tegen persbureau Reuters.

Zestig toestellen

Qatar heeft tien exemplaren van de 777-8 besteld en vijftig toestellen uit de 777-9 serie. Volgens Akbar al Baker zal de omvang van zestig toestellen gehandhaafd blijven, maar kan de invulling nog veranderen.

Performance

“Als de performance van de 777-9 bijna gelijk is aan de parameters die de -8 zal halen, dan kunnen we de -8 vervangen door de -9”, zegt Al Baker tegen Reuters.

De 777-8 wordt de langeafstandsversie van de 777X-serie. Het toestel moet 384 passagiers kunnen vervoeren over een afstand van 16.170 kilometer. De 777-9 wordt met 426 zitplaatsen ruimer, maar kan met 13.500 kilometer minder ver vliegen.

Toekomst onzeker

Met de uitspraken van Al Baker lijkt de toekomst van de 777-8 allerminst zeker. Woensdag meldde Reuters nog dat Boeing de datum waarop het toestel in gebruik genomen wordt, laat afhangen van de klanten.

Op dit moment hebben alleen Qatar en Emirates firm orders voor het toestel geplaatst. Emirates-ceo Tim Clark liet eerder al weten dat een deel van de order voor de 777X vervangen kan worden door de Boeing 787. Emirates heeft 35 777-8’s besteld.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button