fbpx
ColumnColumn GoofNaast het nieuwsOpinie

Mink! | Column Goof

Precies vandaag, maar dan in 2001, maakte ik de bijgaande foto van Neerlands beroemdste vliegtuigspotter: Frank Mink uit Den Helder. 

Frank werkte destijds als monteur op Lelystad. Een jaar later kon ik de foto verkopen aan NRC/Handelsblad, omdat Frank plotseling in Griekenland in de gevangenis zat wegens spionage. Jarenlange celstraf dreigde.   

Heel Nederland was verbaasd dat die Grieken zo’n enorme heisa maakten van een onschuldig tijdverdrijf. Maar de spotters bleken van tevoren wel gewaarschuwd te zijn: uitgerekend Griekenland gold als zeer gevaarlijk terrein voor het noteren van registraties en fotograferen van militair spul. Verboden fruit! Want die armoeiige Grieken hadden prachtige oude straaljagers, die je elders niet meer zag. Ze vlogen nog met Corsairs en Mirages, en speelden daarmee gevaarlijke spelletjes met aartsvijand Turkije, aan de overkant van de Egeïsche Zee. 

Frank werd onder meer door toedoen van Pim Fortuyns defensiespecialist Mat Herben toch tamelijk snel weer vrijgesproken. 

Mat Herben is kort nadien bekend geworden als de man die ons land heel behendig in het JSF-project manoeuvreerde. Of we hem daarvoor dankbaar moeten zijn weet ik niet, maar ik kom op en rond onze prachtige vliegvelden nog geregeld een zeer montere Frank Mink tegen, en dat is natuurlijk fijn. 

Goof Bakker

[email protected]

Additional facts 

De foto heb ik eigenlijk niet verkocht, maar als onderpand gebruikt om een positief verhaal over vliegtuigspotten in NRC/Handelsblad te kunnen schrijven. In alle kranten stond dezelfde ANP-foto van Frank in de rechtszaal, dus dit afwijkende plaatje was bij de NRC wel welkom. Zie daarvoor www.goofbakker.nl 

Spotten wordt vaak laatdunkend en meewarig bekeken, maar dat is onzin. Alleen gewapend met een verrekijker, een radio en een opschrijfboekje is het een verdraaid leuke hobby. 

Zes Engelse spotters kwamen ook in de problemen, maar Frank en zijn vriend Patrick werden extra hard aangepakt, omdat ze bij hun arrestatie opschrijfboekjes bij zich bleken te hebben.

Bestel nu deze afscheidskalender van de KLM 747!

Nieuw in de webshop van Up: een afscheidskalender van de KLM Boeing 747. Exclusief verkrijgbaar bij Up in the Sky voor €17,95 inclusief gratis verzending. Voor €4 extra krijg je er een retro sleutelhanger bij!

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button