De eerste non-stop ruim 19 uur durende vlucht onder de naam Project Sunrise is een feit. 49 passagiers en crewleden werden de volledige vlucht gemonitord om de gezondheid in de gaten te houden.
Primeur
“Dit is een primeur voor de luchtvaart. Hopelijk is het een preview van een reguliere service waardoor mensen sneller van de ene kant naar de andere kant van de aarde kunnen”, zegt Alan Joyce, CEO van Qantas.
Video: Vertrek en aankomst met ATC-audio
Jetlag
Om de jetlag te reduceren werden er enkele aanpassingen gedaan. “Nachtvluchten starten meestal met een diner en daarna gaan de lichten uit. Bij deze vlucht startten we met de lunch en hebben we de lichten de eerste zes uur aan gehouden om de tijd gelijk te trekken met de bestemming. Zo begin je gelijk met het reduceren van de jetlag.”
Soepel
Naast de passagiers werden ook de piloten de hele tijd in de gaten gehouden om erachter te komen wat zo’n lange vlucht doet met de melatonine niveaus en de alertheid. De volledige vlucht duurde 19 uur en 16 minuten. “De vlucht ging heel soepel”, vertel Sean Golding, gezagvoerder van de vlucht QF7879. “De tegenwind nam ‘s nachts toe, wat ons in het begin vertraagde, maar dat was onderdeel van onze scenario-planning. Gezien hoe lang we in de lucht zaten, konden we de vliegroute blijven optimaliseren om het beste uit de omstandigheden te halen.”
Video: Landing 787-9
Speciaal
De piloten konden rekenen op veel interesse van de luchtverkeersleiders in de verschillende luchtruimen waar gevlogen werd. “We kregen ook een speciaal vertrek van de verkeerstoren in New York en een speciaal ‘welkom thuis’ in Sydney. Zoiets krijg je niet elke dag”, aldus Golding.
Video: Aankomst crew
Research
Er staan nog twee researchvluchten gepland als onderdeel van Project Sunrise: Londen – Sydney in november en nog een keer New York – Sydney in december. Allen uitgevoerd met een 787-9. Aan het eind van dit jaar wordt een beslissing genomen over het al dan niet invoeren van Project Sunrise als reguliere dienstregeling.