ColumnGoofNaast het nieuws

Cat weg! | Column Goof

Precies vandaag, maar dan in 2006, maakte ik de bijgaande foto van de Catalina. Inmiddels in de VS.

Er wordt veel geklaagd over het verloren gaan van vliegend erfgoed. En vooral ook over de overheid, die beweerdelijk tegenwerkt. 

Dat kan niet helemaal kloppen. Want er is tegenwoordig veel. Erg veel. Vroeger niet! Tot mijn dertigste levensjaar was er niet één vliegende P-51 Mustang in het Nederlands taalgebied. Nu zijn er drie. Ook drie vliegende Spitfires hebben we. Talloze Piper Cubs, een Vultee Vengeance sinds kort. Een Fokker D-21 wordt momenteel gerestaureerd. De collectie van Vroege Vogels omvat een kleine dertig vliegende zeldzaamheden. Twee Starfighters zijn onder restauratie, waarvan er eentje zelfs weer luchtwaardig moet worden. Uit het hoofd, mensen! Onze O-2 doet het prachtig, vijf Yak-52’s vliegen met grote regelmaat. Tony de Bruijn vliegt zijn ballen uit de broek in een pracht van een OV-10 Bronco. Meeste is van de laatste vijftien jaar.

Rijke individuen zijn blijkbaar genoeg, om prachtige projecten in het leven te roepen en te houden. Maar eerlijk is eerlijk: de Dakota-ramp heeft de overheid destijds wel aan het denken gezet. Het is ook misschien de vraag of decennia-oude toestellen moeten worden ingezet om een club van – ik noem maar wat – Vertegenwoordigers in de Betere Printerlinten uitstapjes naar Texel te laten maken. Zoals destijds aan de lopende band gebeurde. Alle brugwachters van Noord-Holland kwamen op die zwarte dag opeens gelijktijdig om! Het wàs me ook nogal wat. 

Ik zou zeggen: gewoon doorgaan mensen. Behoedzaam en zorgvuldig. Probeer de autoriteiten vroegtijdig bij de plannen te betrekken, en hou de lijnen tijdens het proces open (dat advies hoor ik vaak van zelfbouwers). Dan valt er nog veel te genieten.

Goof Bakker

[email protected]

Meer op www.goofbakker.nl, in P&V en af en toe NRC.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/