fbpx
NieuwsProfessionalVliegvelden

Eerste vlucht geland op Noors vliegveld zonder verkeersleiders

Op het vliegveld van de Noorse stad Røst is zaterdag voor het eerst een vlucht geland zonder dat er verkeersleiders op het vliegveld aanwezig waren. De vlucht werd begeleid vanuit een remote tower in Bodø.

Andere locatie

Bij een remote tower bevinden de luchtverkeersleiders zich niet op het vliegveld zelf, maar op een andere locatie. Door middel van camera’s hebben ze zicht op de luchthaven.

Eerste vlucht

De eerste vlucht in Noorwegen werd zaterdag uitgevoerd door een vliegtuig Widerøe dat van Bodø naar Røst  vloog. De Noorse luchtverkeersleiding Avinor is tevreden over de test. “We hadden goed contact met het Widerøe-vliegtuig helemaal voor de landing op de luchthaven van Røst. Het op afstand bediende torensysteem werkte optimaal,” zegt Jan Østby, projectleider bij Avinor.

Belangrijke bijdrage

“Op afstand bestuurde torens vormen een belangrijke bijdrage aan het behoud van een duurzame luchthavenstructuur in Noorwegen”, zegt Dag Falk Andersen, hoofd van Avinor. Nu de eerste vlucht uitgevoerd is, moet het systeem verder getest worden. In deze fase zitten nog wel waarnemers in de toren van Røst.

Avinor wil uiteindelijk in 2020 de luchtverkeersleiders voor vijftien kleinere Noorse luchthavens onderbrengen op één locatie in Bodø.

Nederlandse inzet

Van verkeersleiding op afstand wordt niet alleen in Noorwegen werk gemaakt, ook in Nederland wordt hieraan gewerkt. Onder andere de luchthavens van Maastricht en Groningen moeten een remote control tower krijgen. Via camera’s worden beelden van het platform doorgezet naar de luchtverkeersleiding op Schiphol-Oost. In 2016 werd dit al getest in Groningen.

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mét 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button