MilitairNieuwsProfessional

Amerika sluit miljardencontract met oefentegenstanders

Het Amerikaanse Ministerie van Defensie heeft een overeenkomst gesloten met zeven bedrijven, voor het verlenen van diensten als oefentegenstander (‘adversary’) voor de USAF. Dit is bekend gemaakt in een persbericht.

Verlenging

In totaal zijn zeven Amerikaanse bedrijven gecontracteerd, waaronder Draken International en ATAC. Voor beide bedrijven betekent het een verlenging van de werkzaamheden als oefentegenstander. Het contract heeft een waarde van 6,4 miljard US dollar en een looptijd van vijf jaar.

Tactiek

De afgelopen jaren werden in Amerika dit soort taken al steeds vaker uitbesteed aan bedrijven. Tijdens grootschalige luchtmachtoefeningen moeten oefentegenstanders in de lucht zorgen voor een realistische situatie. Eigen luchtmachtpiloten moeten het dan opnemen tegen ‘vijandelijke’ vliegtuigen, de adversary. De ideale oefentegenstander vliegt in een ander type vliegtuig en kan in de lucht de tactiek van de ‘vijand’ goed imiteren.

Wendbaar

De Amerikaanse luchtmacht (USAF) en de Amerikaanse marine (US Navy) beschikken beide over enkele ‘adversary squadrons’, gespecialiseerd in de taak van oefentegenstander. Maar de vraag is groter dan deze squadrons aankunnen. Civiele bedrijven vullen dit gat dus deels op. Meestal worden wat kleinere, oudere vliegtuigtypen gebruikt, zoals de A-4 Skyhawk of de L-39. Hoewel niet modern, zijn ze meestal erg wendbaar en hierdoor prima geschikt zijn voor de taak van oefentegenstander.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/