Door vluchtdata te delen willen Eurocontrol en de Britse luchtverkeersleidingsorganisatie NATS vertragingen op Londen Gatwick terugdringen. Hiermee moet ook CO2 en kerosine bespaard worden.
Vliegverkeer op grote hoogte
NATS is verantwoordelijk voor de luchtverkeersleiding op Gatwick en gaat informatie over aankomsten delen met het Maastricht Upper Area Control Centre (MUAC). Dit centrum van Eurocontrol is verantwoordelijk voor het luchtverkeer dat zich op grote hoogte over Nederland beweegt.
Lagere snelheid
Door informatie te delen wordt MUAC in staat gesteld om, als het nodig is, vliegtuigen op een afstand van 350 mijl (650 kilometer, red) van de luchthaven minder snel te laten vliegen. Het ‘cross border arrival management’ wordt door Eurocontrol XMAN genoemd.
Met XMAN wordt volgens Eurocontrol voorkomen dat vliegtuigen in de buurt van Gatwick in een ‘holding’ terechtkomen. In dit gebied vliegen ze op relatief lage hoogte rondjes tot er ruimte is om te landen.
30 kilo kerosine
Eurocontrol rekent erop dat ieder vliegtuig dat langzamer naar Gatwick vliegt 30 kilo kerosine bespaard; dat komt neer op ongeveer 23 liter. Hiermee wordt volgens Eurocontrol 95 kilo CO2 per toestel bespaard. Het arrival management kan dagelijks op vijftien à twintig toestellen worden toegepast.
Schiphol en Heathrow
Eurocontrol past XMAN al langere tijd toe: sinds 2011 gebeurt dit al bij vluchten die Schiphol vanuit het noorden en oosten naderen. In 2015 is de techniek ook bij Londen Heathrow geïmplementeerd.
Uitbreidingen
In 2024 moeten vanuit Maastricht 12 Europese luchthavens op deze manier worden aangestuurd. De vliegvelden van Parijs en Frankfurt zijn volgens Eurocontrol in 2020 de volgende die gebruik gaan maken van het systeem.