NieuwsProfessionalVliegvelden

Eurocontrol en Gatwick gaan vertragingen aanpakken

Door vluchtdata te delen willen Eurocontrol en de Britse luchtverkeersleidingsorganisatie NATS vertragingen op Londen Gatwick terugdringen. Hiermee moet ook CO2 en kerosine bespaard worden.

Vliegverkeer op grote hoogte

NATS is verantwoordelijk voor de luchtverkeersleiding op Gatwick en gaat informatie over aankomsten delen met het Maastricht Upper Area Control Centre (MUAC). Dit centrum van Eurocontrol is verantwoordelijk voor het luchtverkeer dat zich op grote hoogte over Nederland beweegt.

Lagere snelheid

Door informatie te delen wordt MUAC in staat gesteld om, als het nodig is, vliegtuigen op een afstand van 350 mijl (650 kilometer, red) van de luchthaven minder snel te laten vliegen. Het ‘cross border arrival management’ wordt door Eurocontrol XMAN genoemd.

Met XMAN wordt volgens Eurocontrol voorkomen dat vliegtuigen in de buurt van Gatwick in een ‘holding’ terechtkomen. In dit gebied vliegen ze op relatief lage hoogte rondjes tot er ruimte is om te landen.

30 kilo kerosine

Eurocontrol rekent erop dat ieder vliegtuig dat langzamer naar Gatwick vliegt 30 kilo kerosine bespaard; dat komt neer op ongeveer 23 liter. Hiermee wordt volgens Eurocontrol 95 kilo CO2 per toestel bespaard. Het arrival management kan dagelijks op vijftien à twintig toestellen worden toegepast.

Schiphol en Heathrow

Eurocontrol past XMAN al langere tijd toe: sinds 2011 gebeurt dit al bij vluchten die Schiphol vanuit het noorden en oosten naderen. In 2015 is de techniek ook bij Londen Heathrow geïmplementeerd.

Uitbreidingen

In 2024 moeten vanuit Maastricht 12 Europese luchthavens op deze manier worden aangestuurd. De vliegvelden van Parijs en Frankfurt zijn volgens Eurocontrol in 2020 de volgende die gebruik gaan maken van het systeem.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/