fbpx
ColumnColumn GoofNaast het nieuwsOpinie

Bom! | Column Goof

Precies vandaag kreeg ik zeker drie mails van discussievrienden die heftig reageren op het feit dat een Nederlandse F-16 in Irak zeventig burgerdoden veroorzaakt heeft. U weet wel, die lastige kwestie. 

Laten we het hele geval eens terug zetten in de tijd. Mind you: ik trek geen conclusies, ik extrapoleer slechts naar een nauwkeurig vergelijkbare situatie. 

Het is 1944. De Duitsers hebben in Utrecht-Zuilen een enorme loods gevorderd van Demka-Staal. Daar liggen zes V-2’s opgeslagen, die ‘s nachts per trein gearriveerd zijn vanuit de grotten van Nordhausen, waar ze gemaakt worden. Ze zijn bedoeld om ze op Londen af te schieten. 

De Engelsen komen er achter. Ze sturen één Mosquito, die een bom pàl op de fabriekshal gooit. De bom ontploft, maar ook de zes V-2’s, inclusief de al gemonteerde warhead en brandstof. 

In de woonwijk rondom de fabriek komen zeventig Nederlandse burgers om het leven, en raakt een even groot aantal zwaar gewond. Aanvullende hersenkraker: de RAF vraagt van tevoren de Nederlandse regering in ballingschap, gevestigd in Londen, om advies. Wel of niet doen? Saillant detail: in de wijk rondom de loods wonen veel NSB’ers. 

Denk maar eens na wat je ervan vindt. Schiet er maar een gat in. Of gooi er voor mijn part een bom op. 

Goof Bakker

[email protected]

Haal deze 1:150 B747-400 KLM nu in huis!

Bestel dit schitterende schaalmodel van the Queen of the Skies, nu voor slechts €89,95. Het model weegt ruim 1,8kg en is 47cm lang, een ware blikvanger.

Goof Bakker

Columnist en mede-eigenaar van Up in the Sky. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button